АП намагається відновити "темники" для ЗМІ - Наталія Влащенко

Наталія Влащенко розповіла про те, хто саме запросив на ефір Андрія Портнова, чому Роксана Руно пішла з каналу, та яка роль Віктора Медведчука в роботі ZIKy.

Фото: 112 Канал.22 січня в ефірі передачі Hard Talk телеканалу ZIK Наталія Влащенко взяла інтерв’ю в екс-заступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича – Андрія Портнова. Подія сколихнула соцмережі. Журналісти здебільшого підтримували ведучу, аргументуючи це "свободою слова", передають Патріоти України з посиланням на "Українську Правду".

Натомість частина Фейсбуку, серед якої було чимало пропрезидентських депутатів та лояльних до влади блогерів, зайняла протилежну позицію. Мовляв, на розмову з Портновим Влащенко не мала морального права, особливо в річницю смертей на Майдані. За останній місяць це вже третій скандал, пов’язаний з телеканалом.

Так, 17 січня ведуча Роксана Руно пішла з ZIKy, за її словами, через прохання розкрити тему "заручників врятували завдяки Медведчуку". А в грудні власник ZIKу Петро Димінський звинуватив Банкову в спробі рейдерства телеканалу.

"Українська правда" поговорила з Наталією Влащенко про те, хто саме запросив на ефір Андрія Портнова, чому Роксана Руно пішла з каналу, та яка роль Віктора Медведчука в роботі ZIKy.

На вашу думку, чи є для журналіста заборонені теми та герої для інтерв’ю?

– Думаю, люди, які викликають несхвалення держави, сепаратисти, вороги країни, терористи і так далі. Вони, на мою думку, не прийнятні для співпраці.

Андрія Портнова ви не вносите до цього переліку?

– Вчора Андрій Портнов опублікував документи, де сказано, що Українська держава не має до нього жодних позовів і справ. Європейський суд ухвалив, що потрібно не тільки зняти санкції з Портнова, а й заплатити йому компенсацію.

Тож запитання, чому так, треба ставити Європейському суду чи українському правосуддю.

Більшість ваших запитань під час інтерв’ю стосувалися критики чинної влади. У титрах екс-заступник глави АП часів Януковича був підписаний як "юрист". Чи вважаєте ви доречним подібне позиціонування і чому обрали такий підхід?

– Це не зовсім так. Ви дивилися інтерв’ю?

Так, звісно. Ви почали з запитань про диктаторські закони 16 січня та Майдан, а потім перейшли до нинішньої судової системи і дій влади.

– Дві третини інтерв’ю було присвячено проблемі судової і правоохоронної реформи. Портнов займався цими питаннями. Я запитувала його, чому зараз виникла дуальність законів, чому виникли ті чи інші ситуації.

Дуже багато часу було присвячено саме цьому. Зрозуміло, були запитання про стосунки з Юлією Тимошенко, закони 16 січня – хто їх розробляв, та особисті.

Хто вирішив запросити Портнова, і як довго ви домовлялися про інтерв’ю?

– На каналі багато авторських проектів, Hard Talk – авторська програма, як і у Рахманіна, у Кіпіані і в Даниленко. Усі журналісти самостійно вирішують, кого запрошувати в студію. На каналі немає цензури чи централізованих вказівок. Людина знає, яка в неї тема, що вважає цікавим чи актуальним і, виходячи з цього, запрошує.

Портнов не хотів давати інтерв’ю. Ви ж бачите по медіапростору, що він не дуже хотів спілкуватися з журналістами. Ми кілька разів телефонували з програми "Народ проти", хотіли включити його на профільну тему, але він не дуже хотів говорити.

Він кілька разів відмовляв давати інтерв’ю, але ми продовжували зв’язуватися і вмовили. Це тривало, може, кілька місяців. Врешті-решт дав згоду на Skype.

Тобто запросити Портнова – ваша ініціатива?

– Так, це моя ініціатива.

У програмі Портнов чітко сказав: він вважає, що в країні – війна, висловив позицію проти побиття майданівців. Сказав, що жалкує, що був в Адміністрації Януковича і так далі.

Він сьогодні – прецедент. Врешті-решт, це дуже цікава доля чиновника часів Майдану, часів Януковича. Думаю, це важливо.

Чому Портнова запросили саме 22 січня, у День Соборності та річницю подій на Майдані?

– Інтерв’ю було записано раніше. Ми його поставили в графік, і те, що воно вийшло 22 січня, – просто накладка. Я це вже пояснювала.

Але зверніть увагу ось на що: якщо політики організовують кампанію проти каналу, то в який би день не вийшло інтерв’ю з Портновим – воно було б недоречним. І стало б приводом.

Я хочу вам нагадати, що в 2015 році "Українська правда" опублікувала інтерв'ю покійного Павла Шеремета з Андрієм Портновим. Паша, якого я дуже поважала, записував це інтерв’ю в Москві.

Крім того, у 2015 році в ефірі телеканалу "1+1" у програмі "Право на владу" виходив коментар Портнова. Чи бігав тоді пан Олєшко навколо "1+1" чи редакції УП?

Дуже прошу не вилучати ці слова з інтерв’ю, бо для багатьох людей це буде ознакою, що це – цілеспрямована кампанія.

Ваша програма виходить майже рік. За цей час були випадки нав’язування героїв з боку керівництва каналу?

– Я – керівництво каналу (Наталія Влащенко – генеральний продюсер каналу ZIK – УП). Думаєте, я можу собі щось нав’язати? Ви знаєте, що Сергій Рахманін ніколи не бреше. Кіпіані – ніколи не бреше. Зателефонуйте і спитайте: їм хтось щось колись нав’язував? І ви отримаєте відповідь.

Натомість, у мене є смс-ки, які я "любовно храню" від людей з Адміністрації президента. Вони є в Данила Нікуленка (шеф-редактор телеканалу ZIK – УП). Думаю, до них ще теж дійде черга.

Що сказано в цих смс?

– Там нам розповідають, що в нас немає балансу, що ми маємо того запрошувати, а того не запрошувати.

Ви їх ігноруєте?

– Ну так. У нас є такі повідомлення. Приходили неодноразово.

Хто конкретно вам їх надсилав?

– Коли настане час їх опублікувати, ви будете знати, від кого вони.

17 січня ведуча Роксана Руно оголосила про своє звільнення з каналу, через прохання розкрити тему "заручників врятували завдяки Медведчуку" та небажання запрошувати політика на ефір. Яка роль Медведчука на каналі?

– У нас щойно були збори, на яких ми говорили про те, що відбувається, про мітинг під каналом. Була відверта бесіда з колегами, мене питали, чому в цей день вийшло інтерв’ю. Я чесно відповідала, як було.

А коли почали говорити про Медведчука і Роксану Руно, всі почали сміятися. Скажу чесно. Тому що всі знають, що про Медведчука ніколи не йшлося на каналі ZIK взагалі.

Включайте логіку – якби комусь нав’язували Медведчука, це точно не була б Роксана Руно. І він би так чи інакше показався на каналі, а його ніколи не було в ефірі. Жодного коментаря за останні чотири роки!

Це просто вигадка.

Навіщо Роксані це вигадувати?

– Буває, люди йдуть з колективу через конфлікт. Абсолютно не творчий конфлікт. Скажу більше – вона каже, що йде з каналу, але в нас досі немає заяви про звільнення, вона просто не ходить на роботу.

І ще одне скажу. Ну дуже багато українських телеканалів надсилало заявку Медведчуку на інтерв’ю. Медведчук не дає інтерв’ю! От і оцініть примітив цієї брехні.

Ви публічно стверджуєте, що це "історія, ініційована однією з політичних сил". Кого маєте на увазі?

– Це абсолютно очевидно, я вже говорила про це. За 10 хвилин до ефіру мені подзвонив депутат "Народного фронту". Почав мене тупо залякувати, що якщо я зараз вийду в ефір, мені потрібна буде охорона.

Наступного дня у ФБ до мене прийшли сотні пустих сторінок, ботів і почали не просто ображати, а й погрожувати. Причому залучені були "елітні" боти.

Хочу вам нагадати, що BBC брало інтерв’ю в самого Януковича, коли той утік. Чому Геращенко і Шевченко не посилають на BBC Олєшка?

Скажу одне: у день, коли політика починає працювати проти ЗМІ, – це лише означає, що її кінець дуже близький.

У грудні 2017 року власник каналу ZIK Петро Димінський звинуватив Адміністрацію президента в спробі захопити канал. На вашу думку, події пов’язані?

– Зрозуміло, що це може бути пов’язано. У Димінського конфлікт з АП, яка пропонувала йому віддати телеканал в управління на три роки. Наскільки я знаю, він відмовив, це його офіційний прес-реліз. Тепер ми під лупою.

Скажіть мені, навіщо депутат від БПП Іван Вінник цілеспрямовано приходить на ефір на канал ZIK до відомого журналіста Рахманіна і там влаштовує цирк: "Я протестую проти трансляції в програмі HARD, тому йду з ефіру"? Тоді навіщо ти приходив?

Політика опустилася до шоу-бізнесу, на жаль.

Власне, інтерв’ю з Портновим уже стало одним з найбільш рейтингових за історію вашої програми. Сам Портнов повідомив, що тепер буде частіше з’являтися в медіапросторі. Ефект виявився зворотнім.

– Так! Він дуже радіє, не думав, що стане такий популярний.

Мюллер, герой фільму "Сімнадцять миттєвостей весни", сказав: "Як це все непрофесійно". Політика – теж менеджмент. Якщо політики будуть професійними, вони просто не опускатимуться до таких речей. Для партій і політиків – це втрата репутації.

Зауважу, що ті самі люди – Геращенко, Вінник, Пашинський – схвалювали фізичні напади на "Інтер" та NewsONE. Історія з нами – не відкриття.

Які особисто ваші подальші дії та дії каналу?

– Будемо працювати!

Знаєте, в Ізраїлі є такий госпіталь – мені про нього розповів друг Діма Розенфельд. Каже: "Наташа, ти не уявляєш, там хірургів вчать робити примітивні операції в темноті, а якщо починається бомбардування – усі 6 поверхів йдуть під землю". Це дуже круто.

Якщо почнеться тиск на журналістів... От ви б що робили? Продовжили б працювати? Правильно? І я продовжу. І продовжить колектив ZIKу – це справа честі, чого б не хотіли найняті люди, що зараз бігають навколо нашої будівлі.

Якщо журналіст боїться політика – він має змінити професію.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Києві під час занять у школі обвалилась стеля (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:30

У спеціалізованій школі №155 у Києві під час занять обвалилася підвісна стеля. Ніхто не постраждав. Про це повідомляє Telegram-канал "Реальний Київ", передають Патріоти України. Учні, сидячи на уроках, почули гучний гуркіт з коридору. На щастя, на той ...

Перемога прийде не просто як воєнний тріумф: У карпатського віщуна знайшли пророцтво про закінчення війни в Україні (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:15

У 2024 році відбудеться вирішальна битва, яка призведе до завершення війни, настання миру та процвітання в Україні. Про це розповів старець Єремія із Карпат, передають Патріоти України. "Настане рік 2024 і в цьому році зійде зоря нової надії. Військо У...