Бачать у себе - пишуть про інших: ЗМІ Росії дружньо написали про "натовських свиней" (відео)

Українцям не звикати до такого роду сенсацій. Недоумкуваті служаки російської пропаганди використовують сталінсько-гітлерівські архіви, свої недолугі фантазії і той безлад, що спостерігають навколо у країні всепереможних скреп.

Фото: Znaj.ua.Історію про те, як солдати НАТО викинули у латвійському лісі сміття, із задоволенням підхопили російські ЗМІ, причому в їхній розповіді військові поводилися «як агресивні свині». Але чи було це насправді? Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Радіо Свобода".

Історія про «натовських свиней» розпочалася з фотографії, опублікованої у Facebook. Жінка, яка, за її словами, живе в Латвії, розмістила світлину: в лісі залишена порожня тара з-під сухпайку військ НАТО, а поруч – порожні банки і пляшки.

Допис відразу ж був кілька разів перепощений, посипалися коментарі, фотографію одразу ж передруковує латвійський російськомовний портал Mixnews з коментарем «Нас захищають натовські свині».

Після латвійського медіа новину підхопили і російські ЗМІ. Один-єдиний пакет вони перетворюють уже на гори сміття в балтійських лісах: «Солдати НАТО в Латвії забруднюють ліси побутовими відходами», – повідомляє Regnum.

«Солдати НАТО насвинячили в Латвії», – інформує «Супутник».

«Найстрашніший гість: чому натовці в Прибалтиці поводяться, як агресивні свині», – ставить риторичне питання телеканал «Звезда».

Але чи був викинутий пакет насправді? Щоб перевірити справжність фотографії, експерти Відземскої вищої школи провели ціле розслідування.

В американському посольстві їм підтвердили: на фото справді упаковка від сухпайка НАТО. Але ось опинитися в латвійському лісі вона навряд чи могла б, адже зовсім поруч розташована військова база, де є їдальня і польова кухня, де готують гарячу їжу. Тобто ніяких пайків конкретно в цій військовій частині немає. Також на знімку видно банки з-під консервів, які натовські солдати давно не використовують.

Висновок експертів: історія з сухпайком дуже схожа на фейк.

«Це була добре скоординована кампанія, де відпрацьовуються методи, як з мухи зробити слона, – описує ситуацію політолог Філіп Раєвський. – Для цих цілей можна використовувати джерела, які не користуються довірою, а з них уже можна роздмухувати, і новина перетворюється на респектабельну новину».

Балтія під інформаційний вогнем Росії

Російські ЗМІ регулярно публікують історії про незадовільну поведінку військових НАТО в Латвії та інших країнах Балтії.

Політолог Іварс Іябс пояснює це тим, що вступ країн Балтії до НАТО є одним з головних об'єктів критики з боку російських політичних кіл.

«Коли відносини між НАТО й Росією загострюються, ми це відчуваємо одразу ж і зі ЗМІ, – зауважує він. – Особливо це стосується федеральних каналів, які напряму контролюються з Кремля».

У НАТО до загрози російської дезінформації ставляться дуже серйозно. Фейки, навіть на перший погляд нешкідливі, очорнюють військових в очах населення країн Балтії і ускладнюють їм роботу, – це визнають не тільки аналітики, але й особисто генсек Альянсу Єнс Столтенберґ. Нещодавно він обговорював цю проблему з Канадою, яка надіслала до Латвії 450 військових (майже третину всього контингенту НАТО): саме її військові й стали головною мішенню подібних фальшивок.

Але поки сторони зійшлися на тому, що протистояти російським медіа-фейкам найкраще не завдяки пропаганді у відповідь, а викриттям фейків і хорошими відносинами з місцевим населенням.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пропагандисти Кремля вигадали фейк про наркокур'єра для тероборонців із Харківщини

неділя, 28 квітень 2024, 13:01

У російських Telegram-каналах розповсюджують неправдиву інформацію про те, що у Харкові затримали наркокур'єра, який нібито постачав наркотики бійцям 113-ї окремої бригади територіальної оборони. Пропагандисти стверджують, що слідчі тривалий час намага...

Ракетні удари по власному місту перевиховали?: Одеська ігуменя-фанатка "русского міра" почала підтримувати Україну і ЗСУ

неділя, 28 квітень 2024, 12:45

Настоятелька Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря в Одесі ігуменя Серафима, яка раніше була прихильницею "русского міра" та РПЦ, перейшла на українську мову, виступає за деколонізацію та демонтаж символів імперії, підтримує ЗСУ. Про це пиш...