"Сербія вже давно заявила, що Україні вона не друг": Експерт вказав на промосковську позицію сербів

З вуст представників сербського керівництва за останній час жодного разу не прозвучали слова про підтримку територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Фото: News24UA.Виснажена постімперськими комплексами Сербія, яка розривається між Росією і Євросоюзом, ніколи не була прихильником України. І на словах підтримуючи Київ, на ділі Белград грає в команді Москви. Про це у своїй статті пише експерт Володимир Кравченко. За його словами, справа не тільки в тому, що Сербія не приєдналася до санкцій ЄС проти Росії, передають Патріоти України з посиланням на ZN.UA.

Щоб переконатися у проросійській політиці Белграда щодо нашої країни, досить подивитися на голосування сербської делегації в ООН і Раді Європи, зазначає автор.

У березні 2014 р. серби вийшли з залу в момент голосування резолюції Генасамблеї ООН щодо територіальної цілісності України, а в грудні 2016 р. вони проголосували проти резолюції ГА ООН "Становище з правами людини в автономній Республіці Крим і р. Севастополь (Україна)".

При недавньому голосуванні в Комітеті міністрів Ради Європи рішення щодо ситуації в Україні, в якому Росію визнали відповідально. за впровадження Мінських домовленостей, сербська делегація утрималася при голосуванні. Так само як і в травні, коли Комітет міністрів Ради Європи приймав рішення по ситуації в АРК і Севастополі (Україна), у якому РФ закликали виконувати свої зобов'язання у сфері прав людини та припинити репресії.

Крім того, пише експерт, з вуст представників сербського керівництва за останній час жодного разу не прозвучали слова про підтримку територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Він зазначає, що це дивна позиція для країни, на міжнародній арені, яка активно виступає проти визнання незалежності Косово і домагається від своїх партнерів підтримки територіальної цілісності.

Україна, за його словами, на шкоду своїм відносинам з ЄС, не визнає незалежність Косова й не голосує за резолюції в міжнародних організаціях, які навіть опосередковано стосуються визнання цього регіону. Українські парламентарії не їздять до своїх колег в Косово. У той же час у Белграді не звертають уваги на візити сербських політиків і парламентаріїв в окупований Крим. Більше того, у вересні сербське міністерство освіти офіційно підписало угоду про співпрацю з Міжнародним дитячим центром "Артек", який знаходиться в окупованому Криму. В очах українців Сербія виглядає інструментом Кремля в дестабілізації Балкан зокрема і Європи в цілому, резюмує автор статті.

Хоча Белград не має наміру далі роздмухувати конфлікт, який розгорівся між нашими країнами нещодавно, українцям не варто плекати ілюзій - Сербія своєї політики у відносинах з Україною буде діяти з оглядкою на Росію.


Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт у Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...