Чи можуть українці позбутися безвізу?: Якими є претензії ЄС до України (фото)

Єврокомісари висунули 5 вимог до України.

Фото: Смак Подорожника.У лютому цього року Європейський Союз затвердив критерії призупинення безвізового режиму з третіми країнами. Україна погодилася з цими критеріями (ще б пак!), і вже в червні під декламацію президентом Петром Порошенком віршів Лермонтова і акомпанемент урочистостей на Європейській площі вся країна святкувала перемогу, передають Патріоти України з посиланням на "Апостроф".

Але європейці, які, як відомо, усі ходи воліють записувати, у середу, 20 грудня, видали під ялинку звіт, у якому довели до відома панів у владних кабінетах України, що ще трохи – і наша країна може вписатися в небезпечні критерії і, як наслідок, не вписатися в інтеграційний поворот на Європу, позбувшись безвізу. Якими є претензії ЄС до України.

Вимоги ЄС

Критеріїв, за якими громадянам третіх країн можуть закрити вільний в'їзд в Європу, усього п'ять. Чотири з них стосуються суто міграційних питань: збільшення кількості нелегалів, зростання злочинів, скоєних в ЄС громадянами третьої країни, незадовільна співпраця з країною щодо повернення нелегалів на батьківщину і лавина необґрунтованих прохань про притулок у ситій Європі.

Але найцікавіший – п'ятий критерій. Перш ніж отримати зелене світло на вільний в'їзд в Європу, Україна мала виконати вимоги європейців, записані в Плані дій з візової лібералізації (ПДВЛ). Зазначимо, що основні пункти цього плану стосуються саме боротьби з корупцією та передбачають створення нових антикорупційних органів (НАБУ, НАЗК, САП), системи електронного декларування та багатьох інших неприємних для чиновників бонусів. Худо-бідно реформи провели, але тепер, якщо включити задню та відкотити реформи або перетворити їх на фарс, можна позбутися безвізу. Саме це і є п'ятим критерієм – моніторинг виконання ПДВЛ, причому протягом семи років.

Промоніторивши виконання українського ПДВЛ у 2017 році, Єврокомісія дійшла висновку, що справи в України дуже не дуже. Тактовні європейці відзначили, що "в цілому" критерії лібералізації візового режиму наша країна виконує, але необхідно зробити "негайні дії для імплементації та стабільності вже проведених реформ", особливо в контексті боротьби з корупцією.

Єврокомісія дійшла до висновку, що Україна недостатньо просунулася у боротьбі з корупцієюОтже, чого ж чекають від нас європейці:

- Створення антикорупційного суду у відповідності з рекомендаціями Венеціанської комісії.

- Відновлення авторитету НАЗК і запуску ефективної автоматичної системи перевірки електронних декларацій.

- Скасування електронного декларування для громадських діячів, які займаються антикорупційною діяльністю.

- Забезпечення незалежності роботи НАБУ і САП. Наприклад, ЄС турбує законопроект №7362, у якому передбачена можливість звільнення парламентом глав НАБУ, ДБР, НАЗК та антикорупційного прокурора. Тобто потенційні клієнти цих органів зможуть за наявності політичної волі відправляти у відставку будь-якого топового чиновника-антикорупціонера. І немає сумнівів, що в потрібний момент політична воля обов'язково буде.

- Активізації зусиль щодо боротьби з організованою злочинністю та покращення співпраці з правоохоронними органами.

Ще дві вимоги стосуються міграційних питань: посилення інформаційної кампанії, що роз'яснює механізм роботи безвізу, і розширення співпраці з ЄС для запобігання нерегулярній міграції.

Як бачимо, європейці наступають на мозоль української влади, адже Києву хочеться і безвіз зберегти, і не надто завзято боротися з корупціонерами, щоб у ході розслідувань не вийти на самих себе.

Чи залишать безвіз

За словами голови правління "Центру протидії корупції" Віталія Шабуніна, претензії Єврокомісії більш ніж серйозні.

"Формулювання настільки жорсткі, що жорсткіше може бути тільки призупинення безвізу, - запевняє "Апостроф" Шабунін. – При цьому за нормативкою, якщо буде така рекомендація у наступному звіті, ЄС не дискутує, не думає, не вважає, а просто призупиняє безвіз".

"Початкове рішення про призупинення безвізу діє дев'ять місяців, - пояснює "Апострофу" бюрократичну процедуру Брюсселя експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко. – Після цього моніторять, чи покращилася ситуація в країні. Якщо покращилася, то країни голосують – і безвізовий режим повертають. Якщо поліпшень немає, то ще на такий же термін продовжують призупинення безвізового режиму".

Нардеп Сергій Лещенко вважає, що українська влада впевнено йде курсом прощання з безвізомУ свою чергу член парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Сергій Лещенко вважає, що українська влада впевнено йде курсом прощання з безвізом.

"Якщо Україна буде продовжувати відкат у реформах, я думаю, що на рівні політичних органів ЄС все частіше стануть лунати пропозиції призупинити безвіз. "І бюрократам з Брюсселя і Єврокомісії не залишиться іншого виходу, як реагувати на ці заяви, оскільки бюрократи чутливі до позиції політичних органів ЄС, - каже "Апострофу" депутат. – Для влади важливо не просто блокувати реформи, а домогтися відкату назад у тих досягненнях, які вже є, наприклад, зробити НАБУ ручним, щоб антикорупційний суд не був створений, щоб припинилися розслідування відносно високопоставлених корупціонерів. Насправді процес відкату тільки починається".

Однак втратити таку перемогу, як безвіз, для Петра Порошенка подібно до політичного самогубства. Відповідно, влада для власного виживання просто зобов'язана зберегти баланс між виконанням вимог ЄС і тим, щоб і себе не образити.

"Але тут питання – що у людей в головах, - додає Шабунін. – Беручи до уваги те, що спробували утнути з НАБУ, коли голови фракцій більшості подали законопроект, який фактично знищував НАБУ. Вони ж розуміли, чим це може загрожувати і які будуть наслідки. І вони отримали ці наслідки: жорсткі заяви на рівні Держдепартаменту США, спікера ЄС, не кажучи вже про послів великих країн. Але все одно вони вирішили спробувати. Так, під тиском законопроект зняли з порядку денного, але "червоні лінії" вже накреслено. Я сподіваюся, що якщо не совість, то хоча б інстинкт самозбереження у влади є".

Утім, у влади може і не виявитися цього "інстинкту" з тієї причини, що на Банковій впевнені: скасувати безвіз невигідно для самої Європи.

"Скасовувати безвізовий режим не будуть через внутрішню ситуацію в ЄС, - каже "Апострофу" поінформоване джерело в дипломатичних колах. – [Голова Європейської ради Дональд] Туск, [голова Європейської комісії Жан-Клод] Юнкер і середнє керівництво ЄС багато інвестували в те, щоб дати Україні безвіз. Зараз скасування безвізу буде в першу чергу ударом по керівництву ЄС. Але сигнал того, що Європа зараз незадоволена, – скасування макрофінансової допомоги".

"Якщо Україна не буде далі проводити реформи, навряд чи це стане підставою для припинення безвізу, - додає Ярошенко. – У ЄС не хочуть йти на такий крайній крок, бо розуміють політичні ризики. Адже якщо забрати безвіз, Україна ще далі відсунеться від реформ. Питання про припинення безвізу може постати тільки у випадку різкого згортання демократичних перетворень, наприклад, розвалу роботи НАБУ. Але якщо Україна досягла якихось реформ і просто не йде далі, питання про скасування безвізу піднімати не будуть".

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Поїхав воювати в Україну, залишився без штанів: Повчальна історія окупанта, якого пограбували, поки він "захищав Росію" (відео)

четвер, 18 квітень 2024, 23:43

У Бурятії пограбували будинок російського окупанта, який воював в Україні. Про це повідомив у Telegram журналіст Аркадій Бабченко, передають Патріоти України. . Військовий на ім'я Олександр Суворов добровольцем поїхав воювати проти України, потім пове...

"Началась ликвидация командования Украины": Росіяни вигадали фейк про загибель Сирського та Буданова на Харківщині

четвер, 18 квітень 2024, 23:30

Росіяни поширюють фейкову інформацію про те, що унаслідок ракетного удару по місту Чугуїв цього тижня начебто загинули головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський та начальник Головного управління розвідки України Кирило Буданов. Повідомл...