Дідо Мраз, Єжішек, Йоласвейнар: Як у Європі називають Діда Мороза (фото)

Практично у кожного європейського народу є своя назва головного казкового персонажа Нового року.

Фото: owoman.com.ua.Майже в кожній країні Європи є своя назва головного казкового персонажа Нового року – Діда Мороза. Так, Йолупуккі – це різдвяний дід, який дарує подарунки фінським дітям, передають Патріоти України.

Історично склалося так, що слово є омонімом (однаковим за звучанням) фінської мови, Йоулупуккі дослівно з фінської також означає «Різдвяний козел».

А ось у скандинавських країнах Дід Мороз виступає в ролі гнома. В язичницькі часи скандинави вірили, що їхні будинки, сади, ліси та поля були заселені маленькими гномами, яких час від часу треба всіляко задобрювати, щоб вони й надалі допомагали людям працювати. Імена у скандинавських Дідів Морозов майже однакові: Юльтомтен у Швеції, Юленіссен у Норвегії, Юлеманден у Данії, Йоласвейнар у Ісландії.

У балканських країнах – Сербії, Македонії, Чорногорії, Болгарії тощо слово «мраз» означає мороз, тому не дивно, що Діда Мороза тут називають Дідо Мраз.

Дітям у Чехії і Словаччині приносить радість Ежішек. Аби він зміг “повідомити” про появу подарунка під ялинкою, на новорічне дерево необхідно повісити дзвіночки. Після того як Ежішек покладе подарунок, у будинку пролунає передзвін.

Балтійські народи радіють приходу Нового року разом зі Салавецісом (Латвія), Каледи Сінелісом (Литва) і Йиулуваной (Естонія).

З періодом Різдва (Noel, Natal) – пов’язані імена Дід Морозов у Франції (Pere Noel), Іспанії (Papa Noel), Італії (Babo Natale), Португалії (Pai Natal) і навіть у Туреччині (Noel Baba). У Великобританії один зі символів Нового року зветься Father Christmas.

У Польщі і Угорщині Діда Мороза звуть Святий Миколай. Хоча загалом образ Святого Миколая досить часто з’являється в Австрії (поряд із добрим лісовиком Крампусом), у Словаччині разом з Ежішек, Німеччини змагаючись із Weihnachtsmann.

Голландського діда Мороза – Сінтерклааса чекають не одного, з’являється він у кампанії двох сажотрусів, саме вони приносять подарунки дітям ночами.

Святий Василій – із Греції також проникає в будинок через камінну трубу. В очікуванні подарунків, вони залишають на ніч біля каміна свої черевики. Ось чому діти з цієї країни ставлять у головній кімнаті свої тапці – на світанку вони мріють знайти в них подарунки.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дипломат Чалий спрогнозував, як може завершитися війна Росії з Україною

субота, 27 квітень 2024, 21:45

Дипломат Валерій Чалий вважає, що російсько-українська війна завершиться на умовах, які будуть досягнуті на полі бою, передають Патріоти України. "Зараз і у 2022-му році Росія намагалась підірвати внутрішню ситуацію в Україні. Нічого не змінилося з час...

Росіяни захопили Бердичі та вивісили триколор, - DeepState

субота, 27 квітень 2024, 21:02

У суботу, 27 квітня, російські терористи захопили Бердичі Донецької області. Про це повідомляє DeepState, передають Патріоти України. "Росіяни захопили Бердичі, вивісивши на західних околицях села свою ганчірку. Бої на захід від Бердичів тривають. Сили...