"Досить солдатам косити та фарбувати траву, будувати генералам дачі": Омбудсмен зажадала від Міноборони не використовувати військових не за призначенням (фото)

Таке ставлення до військовослужбовців демотивує громадян від призову на строкову військову службу, переконана Лутковська.

Фото: РБК-Україна.Залучення військовослужбовців, зокрема строкової військової служби, для виконання завдань, не пов'язаних із військовою службою, створює передумови для зниження рівня бойової готовності військ, передають Патріоти України із посиланням на сайт омбудсмена.

Про це йдеться в поданні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до міністра оборони України Степана Полторака щодо недопущення використання військовослужбовців для виконання завдань, не пов'язаних із військовою службою.

Як наголошується, співробітники Секретаріату омбудсмена здійснили візити до військових частин і підрозділів, розташованих у пунктах постійної дислокації і на навчальних полігонах.

Вони виявили факти залучення військовослужбовців строкової військової служби до проведення господарських робіт (прибирання території, косіння трави, ремонтно-будівельні та розвантажувальні тощо) як на території військових частин, так і за їх межами.

Таке ставлення до військовослужбовців демотивує громадян від призову на строкову військову службу, переконана Лутковська.

"Прикладом наслідків такої ганебної ситуації стало отримання солдатом-строковиком З. травми під час виконання будівельних робіт в одній з військових частин Збройних Сил України, які до того ж ще й здійснювалися у вихідний день", - йдеться в повідомленні.

"Факти незаконного використання військовослужбовців, в тому числі строкової військової служби, для виконання завдань, не пов'язаних з військовою службою, є неприпустимими, такими, що порушують порядок проходження військової служби, створюють передумови для зниження рівня бойової готовності військ, а тому вимагають рішучого реагування з боку керівництва Міністерства оборони України та Збройних Сил України", - наголошується у поданні Уповноваженого з прав людини.

Лутковська також зажадала надати солдату З. одноразову грошову допомогу в разі інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, передбаченої статтями 16-163 закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".


Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...