Ера 4G: Журналісти розповіли, чому це надзвичайно корисна технологія та коли чекати запуску в Україні (фото)

Відповідно до світових стандартів, до 4G відносять технології, які дозволяють передавати дані швидше 100 Мбіт/с.

Фото: Подробности.Здавалося б, 3G вже давно і міцно увійшов в життя українців, хоча мережу цього покоління почали запускати тільки навесні 2015 року. За минулі два роки доступ до швидкісного мобільного інтернету отримали вже майже 75% українців. Тепер же Україна готується здійснити ще один — нехай і запізнілий в світовому масштабі — комунікаційний прорив та вступити в еру 4G, передають Патріоти України з посиланням на "Новое время".

І це не гучні слова. Адже вже мережі третього покоління значно змінили можливості українців. Інтернет став доступнішим і в рази швидшим. Подивимося на простому прикладі пісні розміром в 10 мегабайт. На мережах 2G сміливий користувач чекав би її закачування близько 25-30 хвилин. З мережами 3G це справа п'яти-десяти секунд. І вітчизняні клієнти мобільних операторів швидко звикли слухати з телефону онлайн-радіо, дивитися кліпи на YouTube, зависати в соціальних мережах, швидко довантажувати карти в незнайомих місцях, ділитися фото в інстаграмі. І все це — в будь-якій точці з покриттям 3G, без необхідності шукати Wi-Fi.

Це все чудово, але що тоді чекати від 4G?

Що таке 4G

Трохи формального лікнепу. 4G — скорочення від англійського fourth generation, тобто, "четверте покоління". Відповідно до світових стандартів, до нього відносять технології, які дозволяють передавати дані швидше 100 Мбіт/с. Для порівняння — в мережах 3G вимога становить не менше 2 Мбіт/c. Таким чином, наш приклад з піснею вище просто не годиться — користувач і не помітить часу її скачування в мережі четвертого покоління.

Найпоширенішою технологією 4G зв'язку в світі став LTE, який планується використовувати і в Україні. Тому в цьому контексті ці дві абревіатури — синоніми. Технологічно 4G дозволяє мережі пропускати набагато більше даних одночасно. Лінія зв'язку, яку раніше одночасно могли використовувати тільки два абонента, в четвертому поколінні стає доступною для багатьох учасників. Швидкість обміну даними в мережі поліпшена ще й "розумними" антенами, які можуть відправляти і отримувати відразу кілька потоків інформації.

Коротше кажучи, все набагато швидше. Навіть "важкі" сайти в 4G відкриваються миттєво, YouTube не гальмує, а соцмережі не баряться з фото та відео.

Не тільки супершвидко

Супершвидкий інтернет — це, безумовно, хороші новини. Заглянемо трохи глибше і подивимося, як четверте покоління мобільних мереж змінює звички людей і їх можливості. "3G відмінно працює для мільйонів користувачів — як чорно-біле телебачення раніше. Але 4G — це немов поява кольорового ТВ", — порівнює дві технології Домінік Балішевський, британський телеком-експерт в BroadBand Choices. Доступність і швидкість мобільного інтернету поступово змінює звички людей.

Зручне спілкування

Мова не тільки про відеодзвінки в месенджерах, лайв-трансляції в соцмережах або кліпи з YouTube. Їх можна використовувати і в 3G-мережах, правда, відчутно повільніше. До того ж, в моменти високого навантаження мережі потік даних буде серйозно гальмувати, а відеодзвінки перетворяться на обривки слів і мішанину пікселів. У мережах четвертого покоління таких проблем чекати не варто.

Мобільний шопінг

На Заході, де перша комерційна 4G-мережа була запущена у 2009 році (в Швеції), все більше і більше людей роблять покупки зі смартфона або планшета. Це відкриває не тільки нові можливості для людей, а й для бізнесу. Уже зараз багато компаній прагнуть в першу чергу розвивати мобільну версію своїх сайтів, щоб клієнти могли займатися шопінгом поза домом. Наприклад, під час поїздки в транспорті або попиваючи каву в парку.

Офіс всюди

Мобільний інтернет вже дав можливість українцям частково звільнити себе від потреби працювати в офісі. Але швидкість 3G поки не дозволяє повноцінно обмінюватися відео, презентаціями або навіть редагувати документи онлайн. З четвертим поколінням мережа більше не буде гальмувати з відправкою різних мультимедіа-файлів, а відеоконференції стануть можливими в будь-якій точці покриття. Мрія багатьох фрілансерів про роботу на пляжі також стане реальністю.

Світ цифрових розваг

Улюблений серіал в 4G можна буде спокійно подивитися в маршрутці або трамваї. Передача потокового музика більше не буде нагадувати за якістю радянський транзисторний приймач, що хрипить. Так що там, прямо на лавці в парку або на сидінні в автобусі, стануть доступними інтернет-баталії в режимі мультиплеєра. Ви зможете знищувати монстрів або слухати високоякісну оцифровку творів Бетховена в будь-якому зручному місці і в будь-який час.

Бізнес, доступний кожному

"4G мережі розширюють доступність високошвидкісного бездротового підключення так, що підприємство будь-якого розміру може використовувати його можливості для маркетингу, організації та збільшення ефективності. Невелике кафе на розі в супершвидкому світі 4G отримує такі ж можливості для просування, як і великі мережеві заклади. Це дійсно майже для всіх видів бізнесу", — цитує британська The Guardian футуролога Рея Хеммонда. У США, наприклад, близько 70 відсотків власників малого бізнесу визнають, що не вижили б без всюдисущого мобільного інтернету.

Що чекає Україну

3G Україна запустила в 2015 році — з відставанням мінімум на десять років. Запізнення з 4G/LTE дещо скоротилося — до семи-восьми років. Національна комісія регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) в жовтні 2017 року почала "активну фазу" по підготовці 4G-тендера на частоти в діапазоні 2600 МГц.

Мобільні оператори вже використовують спеціальні рішення, які дозволяють розвивати технології четвертого покоління зв'язку на частотах 1800 МГц. Наприклад, 100% обладнання Київстар готове до роботи в стандарті 4G на цих частотах. Якщо розвивати нову технологію саме на цій частоті — ряд міст України можуть отримати 4G зв'язок всього за кілька місяців після тендера.

Очікується, що після тендеру і отримання 4G-ліцензій оператори витратять кілька місяців на запуск нової технології як мінімум в найбільших містах країни. Мобільні оператори активно готують своїх абонентів до переходу на новий стандарт. Якщо ви хочете користуватися 4G інтернетом, вам в першу чергу важливо перевірити не тільки ваш телефон, але і наявність відповідної сім-карти. Йдеться про так звану USIM-карту, сімку нового покоління, яка підтримує технологію LTE. Експерти вказують, що такі карти добре захищені від клонування і злому.

Всупереч побоюванням, що в країні недостатньо пристроїв, які підтримують новий стандарт, експерти ринку відзначають, що у 2017 році серед усіх нових девайсів, які купували українці, підтримка 4G є приблизно в 60-70% відсотках гаджетів. Гаджети з підтримкою 4G/LTE не особливо відрізняються за ціною від інших смартфонів. При купівлі нового пристрою з підтримкою 4G/LTE важливо перевірити, чи підтримує модель європейські частоти 1800 і 2600 МГц.

Хороших новин може чекати і українська економіка. За інформацією Світового банку, збільшення проникнення високошвидкісного інтернету на 10% веде до зростання ВВП на 1,38%. У Швеції та Естонії, одних з європейських технологічних лідерів, також відзначають поліпшення ситуації з зайнятістю і ефективністю співробітників після переходу на 4G.

Експерти в західних країнах називали запуск 4G "тихою революцією" — "високошвидкісний мобільний інтернет вів до повільних, але відчутних змін". Відкриває наступну сторінку в історії комунікацій і Україна — так що саме час готуватися до нового.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...