Фірташ, Ахмєтов, Янукович, Льовочкін: Лещенко розповів про українських клієнтів Манафорта (відео)

Журналіст зазначив, що американський політтехнолог часто згадується в "чорній" бугалтерії Партії Регіонів.

Фото: glavnoe.ua.«Покращувати імідж Януковича – це як фарбувати губи свині», – говорив в одному з інтерв’ю газеті Guardian Девід Кремер, який відповідав у Держдепартаменті США при адміністрації Джорджа Буша-молодшого за Росію і Україну. Проте знаменитий американський політтехнолог Пол Манафорт у 2010 році привів Віктора Януковича до влади. А співпрацювати з ним почав ще від часів Помаранчевої революції 2004 року. Про велике українське минуле Пола Манафорта, звинуваченого на батьківщині у змові проти США, поділився своїми міркуваннями депутат Верховної Ради України і журналіст-розслідувач Сергій Лещенко, передають Патріоти України з посиланням на "Настоящее Время".– Він відмивав гроші Януковича, йшлося про те, що гроші, які отримував Манафорт, це були відмиті гроші. І таким чином він приховував ці гроші і від оподаткування, і він їх приховував від того, щоб декларувати в американський Мін’юст, оскільки він зобов’язаний був реєструватися лобістом Януковича, а він цього не робив. Друге, що стосується переказу грошей, то гроші переводилися з рахунку белізького офшору, потім рахунок був відкритий в Киргизстані, переводилися гроші Манафорту в Америку. Ви не уявляєте, наскільки це виглядає абсурдно. Причому тут Киргизстан, причому тут Беліз, коли він працював на Януковича, на кандидата в президенти України? Тоді, до речі, Янукович і став президентом України. Тобто він приховував, по-перше, те, що він працював, по-друге, він намагався уникнути оподаткування, щоб не платити податки. Це додало поштовх подальшим всім розкриття, розслідування, і в підсумку закінчилося тим, що Манафорту висунуто звинувачення.

– В Україні буде ініційовано своє окреме розслідування, якщо вже тепер існує розслідування під юрисдикцією ФБР?

– Дивіться, українські правоохоронні органи не розслідують справу, яка стосується залучення американської юридичної компанії Skadden, і якраз Манафорт грав в цьому важливу роль, він був посередником між Skadden і між українським урядом щодо залучення цього радника. Наскільки я знаю, прокуратура спрямовувала кілька запитів ФБР, щоб допитали як Манафорта, так і юриста Грега Крейга, який є досить титулованим юристом в Америці, але на сьогоднішній день відповіді так і не отримали. Буде ця відповідь отримана чи ні – це питання до ФБР, тому що ці запити скеровувалися до Міністерства юстиції США.

– Головою штабу Януковича в той момент, як відомо, був Сергій Льовочкін, теж вельми видатний чоловік. Чи може тепер він бути допитаний?

– Я думаю, що всі, хто були в колі контактів Манафорта, вони всі потенційно в зоні ризику, тому що, так чи інакше, ці люди допомагали Манафорту здійснювати свої дії, які ФБР інкримінує як злочин. Це і відмивання грошей, і відсутність декларування його українських інтересів і так далі. Тут не тільки Льовочкін, тут і Фірташ, який теж був залучений в діяльність Манафорта, зокрема, Манафорт мав допомогти Фірташу купити майже за 800 мільйонів доларів нерухомість в Нью-Йорку. Тут і Ахметов, олігархи з іншого клану, які, власне кажучи, залучили Манафорта для Януковича і, впевнений, теж здійснювали платежі на його адресу. Взагалі вся діяльність Манафорта в Україні була пов’язана з людьми найвищого рівня, зокрема, корумпованого рівня. Тому всі українські олігархи, які, так чи інакше, були пов’язані з Януковичем, вони зараз в зоні ризику, і я б дуже хотів, щоб ФБР якраз розслідувало їхню діяльність і притягнуло до відповідальності, оскільки українська прокуратура виявилася, на жаль, не здатна покарати їх за їхні діяння.

– А давайте поговоримо про журналістів, тому що, як відомо, Манафорт тоді займався усім медіа-планом Януковича, розписував цей план, вирішував, куди Януковичу йти давати інтерв’ю. Десятки українських журналістів, цілі канали не те що працювали з ним, а, по суті, підпорядковувалися йому і штабу. Вам відомі люди, журналісти, які отримували від Манафорта і гроші, і завдання, і чи можемо ми, наприклад, їхні імена називати і говорити про теоретично їхню залученість у цю велику справу?

– Я не знаю, наскільки вони були, скажімо, в координації з Манафортом, але в «чорній бухгалтерії» Партії регіонів безліч разів згадуються і різні прізвища журналістів, і медіа-власників. Один з них, зокрема сайт «Обозреватель», він належить пану Бродському, це колишній депутат Верховної Ради, який за часів Януковича-президента працював чиновником. Якраз в тих навіть місцях, де присутнє прізвище Манафорта, там згадується цей пан Бродський, який отримував сотні тисяч доларів від Партії регіонів, напевно, в обмін на те, щоб лояльно висвітлювати цей корупційний клан, тому що іншого пояснення перебування його прізвища в цьому списку «чорної бухгалтерії» я знайти не можу. Чи буде це розслідування в Україні? Швидше, можливо, в частині ухилення від сплати податків. Тому що справа «чорної бухгалтерії», вона настільки масштабна і настільки глобальна, що, наскільки я розумію, прокуратура вирішила зосередитися тільки на деяких епізодах, які стосуються найбільш таких гучних зловживань, і на людях, які перебували на посадах чиновників і які займалися тим, що в обмін на гроші Партії регіонів надавали потрібний результат: або рішення судів, або політичний результат, або Центральна виборча комісія на виборах давала результат і так далі. Тобто слідство йде саме про чиновників. А що стосується медіа-олігархів і журналістів, то вони згадуються безліч разів, той же канал «Інтер», той же канал «Сіті», зокрема, отримували гроші від Партії регіонів із тіньової каси.

Фото: rbc.ua.– І журналісти цих телеканалів, можливо, теж зараз відчувають якусь небезпеку. Давайте трохи про конспірологію поговоримо. Так вже виходить, що Пол Манафорт в українській історії виникає в найгостріший момент відносин із Росією: 2004 рік, 2010 рік. На Ваш погляд, чи можуть бути у нього якісь щільні зв’язки з Москвою, взагалі на кого він в цій українській парадигмі працював?

– Він працював на Януковича однозначно, його замовником і клієнтом був Янукович, а Янукович був виразником проросійської порядку денного в українській політиці. Він робив так, щоб Україна зійшла з цього інтеграційного напряму до Євросоюзу і щоб вона вступила до Митного союзу з Росією. І те, що Манафорт із Януковичем, я впевнений, він пропрацював з ним майже 8 років, навіть більше, вони чотири виборчі кампанії пройшли разом, люди не можуть працювати разом, якщо вони не поділяють погляди. Тому я переконаний, що для Манафорта було природно працювати з Януковичем, і ті технології, які він використовував, вони насправді були дуже шкідливі для України, тому що вони розколювали країну: це спроба розіграти карту мови або карту інтеграції, або Митний союз з Росією, або інтеграції в Євросоюз, або церковне питання. Тобто Манафорт знаходив найболючіші теми і за допомогою цих болючих тем він допомагав Януковичу набути популярності і перемогти на виборах. Це все зробило Україну легкою жертвою Росії, коли почалася криза на сході України. Тобто це руйнувало єдність країни і це допомагало, скажімо, Росії ефективніше атакувати Україну.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Захід роками дурив Україну, тож поділяє з Путіним провину за війну, - колишній соратник Рейгана

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:02

Західні лідери роками дурили українців, обіцяючи вступ в НАТО. Провина за нинішню війну в Україні частково лежить на країнах Заходу. Про це в авторській статті для журналу The American Conservative написав колишній спеціальний помічник президента США Р...

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...