"Якщо цього не робитимемо - питання Криму зникне", - правозахисниця з окупованого півострову

Координатор Крим SOS розповіла про перспективи повернення окупованого півострова до складу України та чому почали забувати про проблему.

Фото: livejournal.com.Про Крим почали забувати? Чи існує взагалі бодай якийсь сценарій повернення до лона України? Про ситуацію з півостровом Факти ICTV поговорили з координатором ініціативи Крим SOS Тамілою Ташевою, передають Патріоти України.

– Чому Росія влаштовує стільки репресій у Криму? Яка ціль?

– Кримські татари та етнічні українці активно протестували проти анексії Криму ще на початку березня 2014 року.

Росія вважає цю силу небезпечною. Москва хоче створити абсолютно гомогенне суспільство у Криму, яке матиме єдину позицію “все чудово, Крим – російський”. На даний момент ми говоримо про щонайменше 96 кримінальних справ у Криму, 20 людей покинули півострів і зараз знаходяться на материковій Україні.

При цьому, 53 людини знаходяться у місцях позбавлення волі. Інші ж або з підпискою про невиїзд, або з домашнім арештом.

За майже чотири року з початку анексії Криму це великі цифри, навіть порівнюючи з іншими регіонами Росії.

– Практика показує, що звільняти наших з Криму в рази важче, ніж з ОРДЛО чи Росії. Чому?

– Є два аспекти.

Перший – Росія вважає своїми громадянами всіх людей, які на момент так званого референдуму 16 березня 2014 році знаходились у Криму.

Тому більшість людей, які переслідуються, Росія вважає нібито своїми громадянами. Вони вважають недоцільним когось віддавати чи міняти.

Росія вважає питання Криму “вирішеним”. На всіх міжнародних майданчиках, де обговорюється українське питання, росіяни виключають з порядку денного питання Криму.

Другий – на території Криму не присутні українські консули. Хоча навіть у Росії наші консули є.

– В ООН розглядають проблему репресій. У кінці 2017 року навіть ухвалили оновлену резолюцію щодо порушень прав людини в Криму. Це якось практично допоможе?

– Я вважаю, що потрібно використовувати будь-який великий політичний майданчик. Однозначно, що ООН потрібно розглядати як один з кроків.

Крім того, потрібно подавати до Міжнародного суду ООН (ми це вже зробили). Адже в такому випадку нас дорікатимуть тим, що Україна ніде не скаржиться та не намагається щось вирішити.

– Коли у світі говорять про українське питання, то інколи говорять про Донбас, не згадуючи про Крим. Про півострів почали забувати?

– Я нещодавно повернулася з Німеччини, куди мене запрошував Фонд ліберальної сучасності, який очолює Марілуіза Бек – одна з найвідоміших членів Бундестагу, яка активно говорила на найвищому рівні про Крим та Україну.

Так ось, від неї та інших членів Бундестагу була думка, що питання Криму поступово зникає з інформаційного поля.

Українським діячам потрібно постійно пам’ятати, що є активне російське лобі, яке хоче змусити забути про Крим. Росіяни можуть торгуватися щодо Донбасу, але не щодо Криму.

– Наскільки небезпечно зараз їздити до Криму?

– Однозначно, небезпечно. Влітку ми бачили, як тисячі українців їздили до Криму. Відкладемо вже етичні принципи.

Росія у Криму намагається віднайти людей, які можуть бути зовсім непричетними до волонтерства чи війни, і зробити з них диверсантів.

Наприклад, так було з Андрієм Захтеєм, який був простим таксистом.

Але до Криму потрібно їздити міжнародним журналістам та правозахисним організаціями, зокрема намагатися відвідати суди над політичними в’язнями. При цьому, треба дотримуватися міграційного права.

– Що Україна може зробити прямо зараз, аби допомогти Криму?

– Головне – це постійно давати сигнал про те, що там живуть наші громадяни. Але це повинно робитися на досить конкретних прикладах.

Наприклад, я живу понад 10 років у Києві і, згідно із законодавством, є нерезидентом. Це обурює мене і всіх інших людей, які мають кримську реєстрацію у своєму паспорті.

Тому треба робити щось конкретно, щоб люди відчували на собі ці рішення.

– Є думка, що Донбас якось витягнути ще можна, а з Крим все зайшло занадто далеко. Ви погоджуєтеся?

– Якби я погоджувалася, то не займалася тими справами, які зараз у мене є.

Не може бути брутально знехтуване міжнародне право і щоб ніхто за це не відповідав. Я впевнена, щоб Путін перестане перед кримінальним судом і відповідатиме за злочини, які зробив у Криму зокрема.

– А як взагалі виглядатиме сценарій повернення Криму? Бо відомі російські опозиціонери (Навальний, Ходорковський тощо) кажуть, що не віддаватимуть Крим навіть якщо будуть президентами.

– З огляду на заяви російських політиків, можна сказати, що вони намагаються грати у певні ігри з Кримом.

Наприклад, Ксенія Собчак, яка заявила, що буцімто на території Криму потрібно вдруге зробити референдум.

Це популізм. В умовах анексії та постійного тиску та коли завозяться нові мешканці з території Росії робити опитування нелогічно.

Сценарії можуть бути різними, але спрогнозувати конкретно ніхто не зможе.

Я гадаю, що Крим буде повернутий, коли змінюватиметься керівництво Росії. У цей час Москві потрібно буде повертатися до статусу-кво, щоб не бути ізгоєм на міжнародній арені, як це є зараз.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...