Ясна кровоточать? - Готуйтесь до раку: Фінські вчені вразили висновками

Вчені знайшли у бактеріях, які призводять до пародонтиту фермент і з’ясували, що точно такий саме ензим міститься у ракових клітинах органів шлунково-кишкового тракту.

Фото: Все про брекети.Пародонтит, а простіше кажучи, захворювання ясен може стати причиною раку. Такого висновку дійшли вчені з університету Хельсінкі. Їх дані були опубліковані в International Journal of Cancer, передають Патріоти України.

Фахівці протягом десяти років вели дослідження серед трохи більше 68 тисяч дорослих з різним станом здоров’я порожнини рота.

– Наше дослідження вперше показало, що бактеріальне зараження ясен може просочитися з порожнини рота в інші частини тіла, – заявив професор Тімо Сорса.

У паралельному дослідженні, опублікованому у British Journal of Cancer, британські вчені знайшли у бактеріях, які призводять до пародонтиту (Treponema denticola) фермент, який бере участь у процесі ділення, і з’ясували, що точно такий саме ензим міститься у ракових клітинах органів шлунково-кишкового тракту. Крім того, фахівці стверджують, що знайдений ними фермент пригнічує імунітет і допомагає злоякісній пухлині поширюватися по організму.

Пародонтит вражає тканини, що оточують зуби. При відсутності належного лікування недуга призводить до руйнування альвеолярного відростку і подальшої втрати зуба. Пародонтит є одним з найпоширеніших захворювань ясен.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 5 травня. З'їжте сирої цибулі. Кому не можна стригти волосся і нігті,

неділя, 5 травень 2024, 7:05

Православна церква України вшановує пам'ять великомучениці Ірини та ікони Богоматері "Невипивана чаша". За старим стилем у свято сьогодні вшановують євангеліста Луку, одного з 70 апостолів, учня апостола Павла. . 5 травня наші предки займалися посівам...

Нова РЕБ-технологія стане геймченджером на фронті: Українське підприємство обіцяє за місяць показати новітню зброю, проти якої не встоять навіть дрони з ШІ та найновітньою прошивкою

неділя, 5 травень 2024, 6:15

Репортаж видання dev.ua з полігону виробника РЕБ/РЕР систем Kvertus. «Спроможності нашого підприємства — від 5000 засобів щомісяця», — каже Сергій Скорик, комерційний директор підприємства Kvertus. Ці слова звучать під час виступу перед журналістам, як...