Ізраїльтяни готують відповідь біткоїну: Мінфін планує замінити готівку на "електронні шекелі"

Отримати електронні шекелі, як і традиційні готівкові гроші, можна буде через банки, банкомати або звичайні грошові перекази між клієнтами.

Фото: abnews.ru.Міністерство фінансів Ізраїлю розглядає можливість скорочення готівкових грошей та введення в обіг власної криптовалюти – “електронного шекелю”. Нововведення плануються у рамках плану по скороченню обсягу готівки в економіці і боротьби з операціями на “чорному ринку”, – повідомляють Патріоти України з посиланням на Прайм.

Видання Гаарец відзначає, що Ізраїль – не перша країна, в якій виникла ідея випустити електронний аналог національної валюти. У вересні центральний банк Швеції опублікував документ, в якому містився аналіз можливості створення електронної крони “e-krona”.

Однак, як пише газета, ізраїльська і шведська електронні валюти не стануть повним аналогом криптовалюти біткоін – “зашифрованої, децентралізованої валюти, яку не випускає жоден уряд і яка не має чіткого вартісного еквівалента”.

“У випадку зі Швецією або Ізраїлем криптовалюта буде еквівалентною за вартістю існуючій національній валюті. Електронна версія не буде ставити перед собою мету змінити грошову систему країни”, – пише газета.

Передбачається, що електронний шекель стане альтернативою готівці. Транзакції з електронними шекелями будуть здійснюватися безпосередньо між споживачами без посередництва банків.

“Замість того, щоб носити з собою купюру номіналом в 200 шекелів (близько 57 доларів), ізраїльтяни просто зможуть використовувати ряд кодів в своєму смартфоні, в яких будуть зашифровані ці 200 шекелів”, – пояснює видання.

Передбачається, що емітентом ізраїльської криптовалюта стане Центральний банк країни. Отримати електронні шекелі, як і традиційні готівкові гроші, можна буде через банки, банкомати або звичайні грошові перекази між клієнтами.

Як пише газета, в 2019 році в рамках “Установчого економічного закону” ізраїльський Мінфін доручить Центробанку створити комісію з розробки електронного шекеля.

За даними видання, “Установчий економічний закон” 2019 року в цілому орієнтований на формування корпусу законодавчих актів, які дозволять скоротити обсяг готівки в економіці. Це допоможе знизити втрати держбюджету від операцій на “чорному ринку”.

За оцінками газети, обсяг ізраїльського “чорного ринку” сьогодні становить близько 22% від ВВП. Незаконні транзакції в цьому секторі призводять до того, що державна скарбниця щорічно втрачає близько 50 мільйонів шекелів (15 мільйонів доларів) нестягнутих податків, що еквівалентно освітньому бюджету країни.

Зниження обсягу готівки в економіці також може стати частиною боротьби з фінансуванням терористичної діяльності, оскільки саме готівка є одним з основних джерел спонсорування екстремізму.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У мене немає жодних сумнівів, що позавчорашній підпал берлінського заводу – це справа рук російської агентури, - соціолог Ейдман

понеділок, 6 травень 2024, 23:33

"Криваве літо 2024-го? За даними Financial Times, Росія активізувала свої зусилля з підготовки саботажу, пожеж і атак на інфраструктуру в Європі", - пише російський соціолог-емігрант Ігор Ейдман у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та ...