"Комуналка для українців може зрости ще на 200 гривень": Причина - новий законопроект у Верховній Раді

Норми пакету законопроектів передбачають запуск сміттєпереробної галузі, що може поліпшити екологічну ситуацію, але і додати клопоту українцям.

Фото: Єдина служба правової допомоги.У Верховній Раді зареєстровано проект закону "Про упаковку і відходи упаковки". Експерти вважають, що з запуском сміттєпереробної галузі, подібна ініціатива призведе до подорожчання житлово-комунальних платежів в середньому на 200 грн з людини на місяць, передають Патріоти України з посиланням на "Деловая столица".

Законопроект № 4028 передбачає, що виробники упаковки будуть самостійно утилізувати тільки певний відсоток тих відходів, які підлягають вторинній переробці. За утилізацію всіх інших відходів повинен буде заплатити споживач.
Законопроект орієнтується на вимоги виробників, охочих мінімізувати витрати. Так його вже підтримали впливові лобістські бізнес-асоціації: Європейська бізнес асоціація, Американська Торгово-промислова палата, а також Асоціація пакувальників, куди входять: "Тетра Пак", "Кен-Пак", "Carlsberg Ukraine", "Крафт Фудз Україна", "Сандора" "Нестле Україна", і інші великі виробники упаковки.
Як заявляла раніше автор законопроекту Олена Бабак, "бізнесу потрібно продати свою продукцію кінцевому споживачеві, відповідно він буде шукати оптимальні і дешеві шляхи забезпечення утилізації відходів упаковки".
Позицію виробників упаковки підтримують і інші автори законопроекту серед яких: Анатолій Матвієнко, Тетяна Острикова, Олег Кришин, Остап Еднак і скандальний Борис Розенблат.
У той же час в парламенті заспокоюють, кажучи, що проект закону навряд чи буде підтриманий в залі. Як альтернатива йому пропонується комплексне вирішення проблеми сміття - пакет законопроектів про переробку відходів: № 4835-д, 4836, 4837, 6602.
Цей пакет законопроектів передбачає запуск комплексної системи поводження з відходами, створення нової галузі переробки відходів, будівництво сучасних переробних заводів, очищення країни від звалищ, впровадження сортування відходів, стимулювання еко-дизайну упаковки і товарів.
Але головне, як каже один з авторів пакета законопроектів народний депутат Дмитро Білоцерківець, комплексна система поводження з відходами не передбачає фіксованого комунального платежу за переробку сміття. Споживач буде платити тільки за те, що купує. У вартості товарів - це складе в середньому не більше 10 копійок на одиницю товару.
Раніше про необхідність якнайшвидшого внесення ряду законодавчих норм, які дозволять ввести комплексну переробку відходів, заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв.
Він зазначив, що прийняття пакету законів про переробку відходів створить умови органам місцевої влади для вирішення назрілих питань будівництва переробних потужностей, закладе основи для стимулювання сортування сміття.
Також заступник голови КМДА вважає прогресивною норму пакету законопроектів, згідно з якою плата за переробку відходів включається в вартість товарів.
У той час як ініціативу, запропоновану компаніями виробниками упаковки про встановлення тарифу на переробку, як комунального платежу, назвав несправедливою і обтяжливою для киян.
Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...

"Час випробувань ще не минув": Старець Захарій назвав рік закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:43

З'явилось нове пророцтво старця Захарія, в якому названо час завершення війни в Україні. Про це йдеться на каналі "Український молитовник" на YouTube, передають Патріоти України. За його словами, час випробувань не минув, однак кожен іспит виявиться кр...