Медреформа в Україні: У МОЗ розповіли, як працюватимуть лікарні

​Установи першої медичної допомоги у першому півріччі 2018 роки перетворять з бюджетних на комунальні некомерційні підприємства.

Фото: Спільне.Установам першої медичної допомоги України в першому півріччі 2018 роки доведеться пройти процес реорганізації з бюджетних на комунальні некомерційні підприємства. Як повідомляє МОЗ, іншими словами, їм доведеться автономізовуватися, передають Патріоти України.

Автономізація - це обов'язкова умова, оскільки тільки медичні установи в статусі комунальних некомерційних підприємств зможуть укласти договори з Національною службою здоров'я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з державного бюджету. Комунальні некомерційні підприємства є неприбутковими, тобто метою їхньої діяльності є не отримання прибутку, а надання послуг із охорони здоров'я населення.

Як неприбуткові підприємства, заклади не будуть платниками податку на прибуток і зможуть самостійно розпоряджатися отриманими коштами. Зокрема, вільно встановлювати розмір заробітної плати для медичних та інших працівників. Відомство також зазначає, що перший квартал 2018 - час для місцевої влади та медичних закладів первинної ланки на підготовку до впровадження нової моделі фінансування та нових стандартів надання послуг.

Депутати Верховної Ради вирішили на перехідний період залишити обидві системи фінансування - медичну субвенцію і прямі виплати за договорами НСЗУ. Тому до початку прямих виплат із Державного бюджету за договорами із НСЗУ установами первинної ланки (зокрема, автономізованих), вони будуть фінансуватися за рахунок медичної субвенції, як і раніше. Заклади, що не автономізуються і не укладуть договори з НСЗУ, будуть до кінця 2018 фінансуватися за рахунок медичної субвенції.

Медичні установи зможуть приєднуватися до реформи тільки групами - тобто одразу весь район, місто. Це обумовлено тим, що субвенція виплачується на бюджет, і відповідно може бути скасована повністю для цього бюджету, а не окремої установи.

Отже, для приєднання до реформи всі заклади охорони здоров'я, які фінансуються з бюджету району або міста повинні бути автономізовані, підключені до електронної системи охорони здоров'я і відповідати вимогам табеля оснащення для надання ПМД. Приватні практики первинної допомоги (лікарі-ФОП і приватні установи) можуть укласти договір і почати роботу з НСЗУ в будь-який момент із моменту запуску роботи служби.


Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Крик відчаю" через українські БПЛА: У Міноборони пояснили, чому РФ створює "танки-монстри" з системами РЕБ

субота, 20 квітень 2024, 7:15

Українські ударні дрони з часом значно покращилися, тому російські засоби, які раніше працювали, виявилися неефективними. . Монструозні танки обвішані засобами радіоелектронної боротьби, про які повідомлялося останнім часом, росіяни випускають на поле...

Народні прикмети на 20 квітня. Що треба щро між чоловіком і дружиною почастішають сварки

субота, 20 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 20 квітня за новим стилем вшановує преподобного Феодора Тріхіна, преподобного Анастасія Синайського і Кіпрську ікону Богоматері. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мученика Руфіна і мученицю Акіліну молодшу. . Наші...