"Мовний закон - помилка, за яку Україна зараз розплачується" - посол ФРН

Дипломат зазначив, що не підтримує позицію Угорщини, однак вважає, що перед прийняттям даного рішення України варто було провести обговорення даної норми з сусідами.

Фото: РБК-Україна.Посол Німеччини в Україні Ернст Райхель вважає, що зміна Верховною Радою статті про мову викладання в законі "Про освіту" в останній момент була помилкою і Україна зараз розплачується за неї. "Я думаю, що зміна в останній момент ст. 7 закону "Про освіту" (про мову викладання. - Ред.) Було помилкою і, я думаю, що Україна зараз платить ціну за цю помилку", - сказав він в ході "круглого столу" на тему: "Відносини з сусідами ЄС: у пошуках політики сусідства для України" в Києві в четвер, передають Патріоти України з посиланням на Інтефракс-Україна.

Посол зазначив, що не підтримує позицію Угорщини, однак вважає, що перед прийняттям даного рішення України варто було провести обговорення даної норми з сусідами.
"Коли я говорю, що це була помилка, то будь ласка, не зрозумійте мене неправильно, я не кажу, що реакція, зокрема, Угорщини була або є адекватною", - підкреслив при цьому Е.Райхель.
Німецький дипломат додав, що через закон, зокрема, румунські та угорські меншини втратять нинішній статус-кво і їхні діти будуть "в значній мірі навчаться українською мовою, на якому багато хто з них не говорять".
"Якби я був батьком дитини з угорської меншини, то я був би стурбований", - сказав він.
У той же час посол зазначив, що громадяни України повинні володіти українською мовою, але, на його думку, це означає збільшення вивчення української мови, але не обов'язково означає "вивчення математики або фізики на українській".
Е.Райхель заявив, то шкодує про те, що хороший в цілому реформаторський закон став предметом міжнародних відносин України.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...