Не лише аліменти: Верховний суд зобов'язав розлучених батьків краще дбати про дітей

Крім аліментів на утримання після розлучення батьки малолітньої дитини зобов'язані оплачувати й додаткові витрати на розвиток чада.

Фото: laf.in.ua.Після розлучення батько або мати малолітньої дитини зобов'язані оплачувати не тільки аліменти на його утримання, а й додаткові витрати. На розвиток здібностей чада, на його лікування та ін. Відповідні вимоги містяться в правовій позиції, виданої Верховним судом при розгляді справи №6-1489цс17, передають Патріоти України.

У ній також наголошується, що додаткові витрати повинні оцінюватися в грошовій сумі, і виплачуватися в готівковій та безготівковій формі.
«Не визнається ніякий натуральний обмін, повинні платиться гроші. Батько, наприклад, не зможе потім заявити в суді, що надавав дитині путівку в мовний табір, і таким чином зробив свій внесок в розвиток сина. Ні. Якщо така путівка потрібна була, то батько повинен був принести рахунок і внести свою частину вартості, і цей факт потрібно було зафіксувати, наприклад, в розписці», - пояснив старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.
Зазвичай батьки ділять додаткові витрати на дитину навпіл. Без суду. Але якщо одна зі сторін не згодна з виставленою сумою витрат, і все-таки подає позов, то суди будуть вивчати матеріальне становище матері і батька. І внески можуть бути різними. Таку вказівку судді отримали від ВСУ.
«Вирішуючи питання про розмір коштів, які підлягають стягненню на додаткові витрати, суди повинні враховувати, якою мірою кожен з батьків зобов'язаний брати участь в цих витратах враховуючи матеріальне та сімейне становище сторін та інші інтереси і обставини, що мають істотне значення. У разі, коли матеріальне становище батьків не дозволяє забезпечити повну оплату додаткових витрат, вони можуть бути компенсовані лише частково», - йдеться в правовій позиції Верховного суду.
Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знак долі: Що означає, коли ваш погляд привертають однакові цифри на годиннику

п’ятниця, 26 квітень 2024, 3:25

Феномен повторюваних цифр на годиннику породив різні тлумачення, забобони та вірування. Кожне число має своє значення і магічний сенс, а коли вони повторюються, то символізують щось важливе. . Якщо часто зустрічаються одиниці, це означає необхідність ...

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...