Не мала стосунку: У НБУ відповіли на звинувачення Гонтарєвої у "виведенні" мільярдів Януковича

Практична діяльність екс-очільниці НБУ у компанії ICU головним чином була спрямована на управління активами, тож стосунку до брокерської діяльності Гонтарєва не мала - заявляють у банку.

Фото: "ФАКТИ".Національний банк не згоден із звинуваченнями на адресу свого керівництва у сприянні виведенню за межі країни $1,5 мільярда на користь екс-президента України Віктора Януковича. Про це йдеться в коментарі прес-служби НБУ у відповідь на публікації про те, що компанія Investment Capital Ukraine, яка належала Валерії Гонтаревій, допомагала Януковичу вивести з країни $1,5 мільярда, передають Патріоти України.

Як пояснили в НБУ, державний "Ощадбанк" залучив компанію ICU у якості ліцензованого брокера для проведення угод з нерезидентами, при цьому у фінустанові підтвердили надходження коштів і проведення фінансового моніторингу цих компаній.

"Всі документи і виписки з рахунків у державному банку повністю відповідали вимогам чинного законодавства", - наголошується в коментарі.

У жовтні 2013 року вийшла нова редакція закону "Про депозитарну систему України", яка зобов’язала учасників ринку оформлювати всі угоди купівлі-продажу ОВДП через ліцензовані компанії-брокери. Також цей закон змінив правила розрахунків щодо операцій з цінними паперами, які повинні були здійснюватися виключно через ПАТ "Розрахунковий центр".

Коли у державного "Ощадбанку" виникла необхідність залучення ліцензованого брокера для проведення угод вторинного ринку між нерезидентами та банком, вони звернулися до компанії ICU. До виходу нової редакції цього закону в "Ощадбанку" такої необхідності не було – він був обслуговуючим банком, зберігачем ОВДП та первинним дилером для нерезидентів і купував у 2012-2013 роках у Міністерства фінансів ОВДП за замовленнями компаній-нерезидентів самостійно.

"Ощадбанк" підтвердив надходження коштів та проведення фінансового моніторингу компаній-нерезидентів, тому у ICU не виникло жодних підозр щодо цих компаній. Всі розрахунки за операціями з ОВДП проводилися в Ощадбанку та продавцем на користь нерезидентів виступав "Ощадбанк".

Водночас, як пояснили в НБУ, в середині 2014 року з'явилася інформація, що ці компанії-нерезиденти можуть належати "злочинній владі", після чого регулятор ініціював арешт цих рахунків.

"Моя практична діяльність у компанії ICU головним чином була спрямована на управління активами. Я не мала стосунку безпосередньо до брокерської діяльності", - цитує прес-служба Гонтареву.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про вороже угрупування військ "Север"... - Костянтин Машовець

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:14

На рахунок " гіпотетичного прориву противника у Харків" . Сьогодні, поговоремо про РОЗПОДІЛ тих сил й засобів УВ "Север", які - або вже є у розпорядженні його командування, або надійдуть туди протягом найближчого часу... Як відомо, війська (сили) цьог...

Російські спецпризначенці самі забезпечили зброєю вбивць своїх співгромадян: Нападники на "Крокус Сіті Хол" стріляли по публіці із новітніх автоматів – ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:15

Нападники на підмосковний "Крокус Сіті Холл" стріляли по людях із нових штатних автоматів Збройних сил РФ. Про це йдеться у матеріалі видання "Важные истории". "Автомат АК-74, з якого нападники розстрілювали людей у «Крокусі» під Москвою, експортувався...