"Не потрібно йти на поступки": Експерт розповів про відносини з Польщею (відео)

Дипломатичні зусилля України мають бути направлені на погашення конфлікту, адже Україна рухається до зближення з ЄС.

Фото: "Кореспондент".Оскільки Україна прагне зближення з Європейським Союзом, їй невигідно сваритися із сусідніми державами, які вже перебувають у ньому. Тому дипломатичні зусилля мають бути направлені на погашення конфлікту, який розвинувся, наприклад, на історичному ґрунті. Зокрема, можна було б дозволити ексгумацію польських могил, які розташовані на території України. Про це в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» говорив головний редактор «РБК-Україна» Сергій Щербина, передають Патріоти України з посиланням на ZIK.

«Те, що зараз відбувається між Україною, Польщею та Угорщиною є відповіддю на нашу безсистемність у міжнародній політиці. Якщо ми проголошуємо курс на інтеграцію у Європейський Союз та європейські структури, то треба розуміти, що поруч з нами розташовані дві країни, які у економічному плані є сильніші за Україну. А це Польща і Угорщина. Тому, мені здається, що ми робимо помилку, входячи у конфронтацію з цими державами», – сказав Щербина.

Мовляв, дипломатичні зусилля мають бути направлені на погашення конфлікту. Адже Україна рухається до зближення з Європейським Союзом і тому їй невигідно сваритися із сусідніми державами, які вже перебувають у ньому.

«Ми повинні розуміти, що у Польщі та Угорщині панують праві режими. Причому, в Угорщині вже багато років прем’єр-міністром є Віктор Орбан з партії «Фідес». Тому наші дипломатичні зусилля повинні бути направлені на припинення конфронтації, бо ми йдемо в ЄС і у цій ситуації перебуваємо не у виграшному положенні», – прокоментував Щербина.

Також він сказав, що не варто все ж повністю йти на поступки, а звести цю проблематику до розмов вчених, а не політиків. Бо це було найкращим вирішенням ситуації, що склалася.

«Триває нарощування політичного капіталу і ця тенденція є загальносвітовою. Але знову ж таки, якщо ми хочемо інтегруватися повністю в європейські структури, то повинні гасити це питання. Можливо, дозвіл на ексгумацію місць в Україні, де розташовані польські могили, зможе погасити цей конфлікт», – сказв він.

Натомість, політолог Дмитро Левусь сказав про те, що багато структур у Польщі, з якими можна було б дискутувати, досліджують не лише історичні факти.

«Я гадаю, що з компромісами зараз надто складно. Наприклад, Інститут національної пам’яті Польщі не є суто історичною установою. Тому, все ж таки, одними компромісами з нашого боку не обійдеться. Звичайно, що певна загроза з боку Польщі є, звісно, не така як із боку Росії. Але якщо ми будемо виконувати всі їхні забаганки, то не зможемо сформувати свою ідентичність», – прокоментував Левусь.
Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...

"Час випробувань ще не минув": Старець Захарій назвав рік закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:43

З'явилось нове пророцтво старця Захарія, в якому названо час завершення війни в Україні. Про це йдеться на каналі "Український молитовник" на YouTube, передають Патріоти України. За його словами, час випробувань не минув, однак кожен іспит виявиться кр...