"Ми продовжуємо підраховувати у скільки обійдуться українцям страви до новорічного столу. Сьогодні ми готуємо салат “Оселедець під шубою”, один із найзнаменитіших традиційних новорічних блюд", - пише на своїй сторінці у Фейсбук Олексій Дорошенко, передають Патріоти України.
"Мало хто знає, яку легенду створення він має. Сам факт виникнення страви має політичний контекст. Історія салату почалася в неспокійному 1918 році, коли пошук правди сильно захоплював народні маси. Пошук цієї самої правди дуже часто здійснювався в шинках. Суперечки були спекотними і проходили з негативними наслідками для самого закладу через розбитий посуд та зіпсовані меблі. Подібний хід справ не влаштовував господарів шинків. Одного разу, купцеві прийшла в голову така ідея. Він вирішив подати відвідувачам “страву світу”. Для його приготування були використані інгредієнти з символічним значенням: оселедець символізувала пролетаріат, а цибулю, моркву і картоплю уособлювали селянське населення. Буряк був уособленням червоного прапора. Майонезу відводилася роль ворожої Антанти.
Кухар Аристарх Прокопцев успішно реалізував ідею і салат незабаром було подано відвідувачам шинку. Сталося це під новий 1919 рік. Мета створення “Оселедця під шубою” була досягнута. Відвідувачі з задоволенням куштували салат й менше п'яніли. Бійки у закладі майже припинились.
Починаємо підготовку продуктів. Нам знадобиться за найдоступнішим рецептом: відварна картопля та відварний буряк – по 500г, відварна морква – 300г, цибуля – 150г, відварні яйця – 3шт., філе оселедцю – 500г, майонез – упаковка 100г, сіль за смаком. Рахуємо ціни на соціальні продукти за даними Державної служби статистики, а всі інші – за цінами ринку “Дніпро” в Києві.
На початок грудня, за середніми в Україні цінами, ми сплачуємо: картопля – 5,8грн. за кілограм, або 2,9грн. за 500г, буряк – 5,4грн. за кілограм, або 2,7 грн. за 500г, морква – 6,4грн. за кг, або 1,9грн. за 300г, цибуля – 5грн. за кілограм, або 0,7грн. за 150г, яйця – 23,8грн. за десяток, або 7,1грн. за 3шт. Філе оселедцю слабосоленого 0,5кг нам обійдеться в 39грн., а 100г майонезу ми витратимо 6,7грн.
Таким чином, порівняно з 2016 роком ціна картоплі зросла на 18%, буряка – на 50%, моркви – на 64%, цибулі – на 19%, яєць – на 22%, філе оселедцю – на 25%.
За місяць до новорічних свят салат коштуватиме нам 61грн. За рік салат “Оселедець під шубою” подорожчав на 12грн., або на 24%".
Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...