Новорічні страви "б'ють" по кишені українців: Один з найпопулярніших святкових наїдків подорожчав на 24%

Не зважаючи на подорожчання, блогер запропонував власний рецепт приготування "Оселедця під шубою".

Фото: YouTube."Ми продовжуємо підраховувати у скільки обійдуться українцям страви до новорічного столу. Сьогодні ми готуємо салат “Оселедець під шубою”, один із найзнаменитіших традиційних новорічних блюд", - пише на своїй сторінці у Фейсбук Олексій Дорошенко, передають Патріоти України.

"Мало хто знає, яку легенду створення він має. Сам факт виникнення страви має політичний контекст. Історія салату почалася в неспокійному 1918 році, коли пошук правди сильно захоплював народні маси. Пошук цієї самої правди дуже часто здійснювався в шинках. Суперечки були спекотними і проходили з негативними наслідками для самого закладу через розбитий посуд та зіпсовані меблі. Подібний хід справ не влаштовував господарів шинків. Одного разу, купцеві прийшла в голову така ідея. Він вирішив подати відвідувачам “страву світу”. Для його приготування були використані інгредієнти з символічним значенням: оселедець символізувала пролетаріат, а цибулю, моркву і картоплю уособлювали селянське населення. Буряк був уособленням червоного прапора. Майонезу відводилася роль ворожої Антанти.

Кухар Аристарх Прокопцев успішно реалізував ідею і салат незабаром було подано відвідувачам шинку. Сталося це під новий 1919 рік. Мета створення “Оселедця під шубою” була досягнута. Відвідувачі з задоволенням куштували салат й менше п'яніли. Бійки у закладі майже припинились.

Починаємо підготовку продуктів. Нам знадобиться за найдоступнішим рецептом: відварна картопля та відварний буряк – по 500г, відварна морква – 300г, цибуля – 150г, відварні яйця – 3шт., філе оселедцю – 500г, майонез – упаковка 100г, сіль за смаком. Рахуємо ціни на соціальні продукти за даними Державної служби статистики, а всі інші – за цінами ринку “Дніпро” в Києві.

На початок грудня, за середніми в Україні цінами, ми сплачуємо: картопля – 5,8грн. за кілограм, або 2,9грн. за 500г, буряк – 5,4грн. за кілограм, або 2,7 грн. за 500г, морква – 6,4грн. за кг, або 1,9грн. за 300г, цибуля – 5грн. за кілограм, або 0,7грн. за 150г, яйця – 23,8грн. за десяток, або 7,1грн. за 3шт. Філе оселедцю слабосоленого 0,5кг нам обійдеться в 39грн., а 100г майонезу ми витратимо 6,7грн.

Таким чином, порівняно з 2016 роком ціна картоплі зросла на 18%, буряка – на 50%, моркви – на 64%, цибулі – на 19%, яєць – на 22%, філе оселедцю – на 25%.

За місяць до новорічних свят салат коштуватиме нам 61грн. За рік салат “Оселедець під шубою” подорожчав на 12грн., або на 24%".

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...