"Особисто катував полонених та вербував терористів": В Одесі судитимуть російського найманця та друга Гіві й Мотороли (фото)

У 2014 році росіянин увійшов до керівного складу терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР» і до червня 2017 року брав активну участь в бойових діях проти українських військових.

Фото: Главком.Прокуратура Одеської області направила до суду обвинувальний акт у кримінальній справі щодо громадянина Росії, якого підозрюють в участі в терористичній організації. Як повідомили в прес-центрі прокуратури, розслідує цю справу СБУ, передають Патріоти України з посиланням на "Думскую".

За даними слідства, в 2014 році росіянин увійшов до керівного складу терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР» і до червня 2017 року брав активну участь в бойових діях проти українських військових. Слід зазначити, що підозрюваний мав значний бойовий досвід, отриманий в Республіці Молдова і Грузії.

Також слідство володіє інформацією, що даний іноземець особисто катував військовополонених і агітував місцеве населення вступати до лав незаконних збройних формувань. Правда, тортури йому не інкримінують.

Чоловік був затриманий співробітниками УСБУ в Одеській області в червні 2017 року, коли намагався незаконно за підробленими документами громадянина України виїхати до Молдови.

За частиною 1 ст. 258-3 КК України йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

За даними журналістів, мова йде про полковника ЗС РФ Валерія Гратового, якого російські спецслужби планували зробити «заступником міністра держбезпеки ПМР».

На окуповану територію Молдови він намагався потрапити за документами громадянина України Валерія Георгійовича Войтенка, 1954 року народження.

Оперативники вилучили у нього мобільний телефон з фотографіями з сепаратистських мітингів, гроші, автобусні квитки. У внутрішній кишені куртки було виявлено лист паперу з установочними даними і телефонами перших осіб «ПМР» і людей з РФ, орден «Червона зірка», смартфон, флеш-носії інформації. На останніх зберігалися відео обстрілів української території; агітаційні матеріали «ДНР» і «ЛНР», фото з місць бойових дій під Дебальцевим, Донецьким аеропортом, Горлівкою, біля Сніжного і Іловайська.

Як встановила українська спецслужба, Валерій воював у Придністров'ї, потім сім років охороняв лідера невизнаної «республіки» Ігоря Смирнова. Коли той позбувся поста «президента», перебрався до Москви. З 2014 року воював на Донбасі.

Очолює громадську організацію «Союз десантників Донбасу».

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, — офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...