"Потрібно ліквідувати поляків, які переховують в себе українців": В'ятрович показав документ, що свідчить про злочини АК (фото)

Історик переконаний, що не варто шукати єдину винну сторону в історичному конфлікті.

Фото:fakty.ictv.ua."Голова польського Інституту національної пам'яті Ярослав Шарек заявив, що вояки АК не вбивали цивільних мешканців. На відміну від вояків УПА. Але документи (українські, польські, совєтські) свідчать протилежне. Наведу один - польський", - пише на своїй сторінці у Фейсбук Володимир В'ятрович, передають Патріоти України.

"В ньому – про вбивства не лише українців, але й поляків. Інструкція АК з Равського району (Львівщина), видана у березні 1944, як не допустити повернення українців, вигнаних зі своїх осель польськими підпільниками: «Коменданти районів в координації з командирами району 1 повинні проконтролювати вчасне і ефективне перешкоджання українцями, які б хотіли повернутися до своїх осель. Тих, хто чинитиме опір, слід ліквідовувати.
Ця постанова має за мету компенсувати втрати польської присутності на сході і захистити перед притоком різунів на тили […].
Українці, що залишилися на нашій території [нагадаю, інструкція з Львівщини], будуть трактовані як заручники на випадок повторення вбивств на нашому або сусідньому терені. Поляків, які будуть полегшувати доступ або переховуватимуть у себе [українців], слід, після розслідування, ліквідувати разом [з українцями]».
Архів Центру досліджень визвольного руху — Ф.9. — Т.38. — Од.зб. 31 (Копія цього документу також Mykola Lebed Papers//Ukrainian Research Institute Library, Harvard University)
Цікаво скільки поляків, вбитих АК за допомогу українцям, нині вважають “замордованими українськими націоналістами”?

ПС. Ми можемо водночас із польськими істориками розкручувати маховик взаємних обвинувачень, адже підстави є. Втім, я був і залишаюся переконаним: такий спосіб професійної дискусії – гра з вогнем і пошук єдино винної сторони у взаємному багатолітньому конфлікті – може бути використаний (і як бачимо, на жаль, вже використовується) в неетичний спосіб маргінальними групами наших суспільств і спровокувати конфлікти між нашими народами в сучасності.

Принцип “пробачаємо і просимо прощення” із всесторонніми науковими дослідженнями з метою недопустити відтворення конфліктів минулого у майбутньому – це те, на чому слід базувати нашу взаємну професійну розмову. І так і є в рамках Українсько-Польського Форуму Істориків. Сподіваюся, керівництво польського Інституту національної пам'яті так само хоче зберегти професійний формат і надалі утримається від вкидання в інформаційний простір однобокого трактування вирваних із контексту фактів".

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Крик відчаю" через українські БПЛА: У Міноборони пояснили, чому РФ створює "танки-монстри" з системами РЕБ

субота, 20 квітень 2024, 7:15

Українські ударні дрони з часом значно покращилися, тому російські засоби, які раніше працювали, виявилися неефективними. . Монструозні танки обвішані засобами радіоелектронної боротьби, про які повідомлялося останнім часом, росіяни випускають на поле...

Народні прикмети на 20 квітня. Що треба щро між чоловіком і дружиною почастішають сварки

субота, 20 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 20 квітня за новим стилем вшановує преподобного Феодора Тріхіна, преподобного Анастасія Синайського і Кіпрську ікону Богоматері. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мученика Руфіна і мученицю Акіліну молодшу. . Наші...