Прогнозують зростання вартості основного продукту харчування для українців

Зростання цін на курячі яйця в діапазоні 10-15% до нового року.

Фото: Клуб поезії.Вчені Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" спрогнозували зростання цін на курячі яйця в діапазоні 10-15% до нового року. Про це розповіла старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Світлана Пашко, передає прес-служба інституту, повідомляють Патріоти України.

За її словами, вартість яєць може піднятися до 26 гривень за десяток. Це пояснюється ціною зерна, яка залежить від курсу долара. Саме цим продуктом вигодовують птахів.

"Крім того, вітчизняні виробники яєць у першу чергу реалізують продукцію на зовнішніх ринках, де українські курячі яйця користуються великим попитом, і тільки надлишок продукції реалізують на внутрішньому ринку", - розповіла експерт.

У прес-службі зазначили, що ціна повзе вгору, якщо попит збільшується і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках. Експерти фіксують найнижчу вартість на яйця навесні і влітку, коли їх виробляють у господарствах населення.

Восени-взимку досягається пік у ціновому діапазоні. Це пояснюється зниженням виробництва в господарствах, тим часом як промислові птахофабрики покривають збитки від попередніх місяців методом завищення цін.

"У цьому році найнижчою оптово-відпускна ціна на курячі яйця була в липні - 10,35 грн за десяток. У наступні місяці вона почала збільшуватися і склала в серпні 11,57 грн за десяток, вересні - 15,04 грн за десяток, жовтні - 19,73 грн за десяток. тобто з липня оптово-відпускна ціна на курячі яйця збільшилася на 90,6%", - повідомила Пашко.

Вона зазначила, що роздрібна ціна на яйця I категорії збільшилася на 72,6% у період із липня до жовтня. Так, влітку продукт коштував 13,27 грн за десяток, тоді, як восени - 22,91 грн.

"У розрізі регіонів України в торговельній мережі та на місцевих ринках має місце значне коливання цін на курячі яйця. Воно свідчить про низьку територіальну мобільність яєць і відмінність у рівнях доходів населення за областями", - резюмувала експерт.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На цьому тижні ми могли спостерігати одну з найкрасивіших пожеж у ворога, - Тарас Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:30

"Фраза-мем «Мені подобається, як воно горить», за останній рік для українців набула нового змісту. Дивишся ранком відео з Росії – і справді подобається, і дійсно красиво горить!" - пише політолог та економіст Тарас Загородній на своїй сторінці у соцмер...

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо", - Ян Валетов

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:15

"Переносить войну на территорию России стратегически правильно и и идеологически необходимо. Хотели этого нам? Делали? Откушайте, недорогие соседи! Не обессудьте! Пять-шесть российских европейских областей - это несколько миллионов человек, к которым в...