Путін і "цар-жопа", або фрейдистські комплекси Володимира Володимировача і мистецтво, котре завжди у боргу

Росіяни нарахували з десяток ідейних і фактичних ляпів у монументі царю в Криму.

Фото: Вікіпедія.Російський президент вкотре помітив територію черговим пам'ятником, пише у своєму блозі на "Новому часі" журналіст Олег Шама, передають Патріоти України.

Не було б ніякого діла до того, які пам'ятники ставить Путін. Але він унадився це робити на нашій землі. При чому, як завжди, брешучи і собі, і своїм 86%, з якими війна закінчиться, мабуть, ні завтра, ні через рік.

Так от, черговий Олександр III. Тепер у Криму. Вже російські колеги нарахували з десяток ідейних і фактичних ляпів у монументі.

На цього царя бронзи викинуто чи не найбільше. Ще на початку минулого століття. Найзнаменитіший проект дожив до наших днів – Павла Трубецького. Скульптор віддав макет на конкурс і поїхав до Італії. Фігуру Олександра III відливали півтора року. Пам'ятник відкрили в 1909-му в Петербурзі. Ні на один монумент у світі не виливалося стільки сарказму як на цей. Всі знаменитості того часу вважали обов'язком висловитися і про сам пам'ятник, і про імператора.

Скульптор посадив царя на коня. Але тварина чомусь без хвоста і так дивно напружена, що звісно викликало хвилю непристойних тлумачень. Радше за все її спровокував Ілля Рєпін – його авторитет і оцінки мистецтва сприймали із відкритим ротом. Про коня він сказав: "Росія, придавлена тягарем одного з найреакційніших царів, задкує". А на відкритті взагалі закричав: "Так! Так! Товстозадий солдафон! Тут він увесь, тут і все його царювання".

Сам Трубецькой прокоментував свою роботу: "Я зобразив одну тварину на іншій". Довершив знущання Олександр Рославльов епіграмою в журналі "Сатирикон":

Третья дикая игрушка

Для российского холопа:

Был царь-колокол, царь-пушка,

А теперь еще царь-жопа.

Більше коментарів сучасників щодо того пам'ятника легко знайти у Вікіпедії. Чому їх варто нагадати? Та тому що ялтинський пам'ятник, освячений Путіним минулої суботи, в певному сенсі – репліка пітерського. Цар сидить не на коні, а на камені. Решта ж у його фігурі відсилає нас до обсміяної роботи Трубецького.

До правди, Олександр III був не найгіршим царем. Хоча б тому, що за нього Росія жодного разу не воювала. А це 13 років. І хто знає, якби не помер він від застуди досить рано, на 50-му році, можливо, подальша доля народів Російської імперії склалася б не настільки сумно.

Автори кримського пам'ятника помістили на постаменті фразу, яку приписують Олександрові III, "єдині союзники Росії – її армія і флот". І неважливо, він її сказав чи його військовий міністр Петро Ванновськй. Він міг просто так думати. Як і Путін, наприклад, цитуючи ці слова на відкритті. Хоча саме Олександр III вивів Росію з багаторічної політичної ізоляції і уклав військовий союз із Францією. А от нинішній російський цар робить усе геть навпаки.

Розповідали, що той імператор був незлостивим і з чудовим почуттям гумору. Йому приписують ще дві знамениті фрази.

Якось царю доповіли, що посилилися чутки, мовляв, його прадіда Павла I зачав не вінценосний Петро III, а фаворит Катерини Петро Салтиков. Імператор перехрестився: "Ну, слава богу, ми – росіяни». Незабаром хтось із радників повідомив, що підстав до таких чуток нема. Олександр знову перехрестився: "Ну, слава богу, ми – законні".

Коли імператору доповіли про смерть Чайковського, секретар запитав його – як ховати? Той відповів, мовляв, а в чому справа? "Так ведь содомит-с", – пояснив придворний. Цар нібито розпорядився: "Задниць в Росії багато, а Чайковський – один. Поховати, як годиться".

Що ж, ці приписувані Олександру III слова навряд чи виллють у бронзі. У всякому разі не за Путіна.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 24 квітня. Що українці готували Євсеїв день для збереження здоров'я

середа, 24 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 24 квітня за новим стилем вшановує Саву Стратилата і з ним 70-ти воїнів, преподобного Саву Києво-Печерського та Єлизавету Чудотворницю, а також вшановує пам'ять великого мученика Євсевія Нікомідійського, що поклав життя зарад...

Колись росія жахнеться своїх втрат: "Из сотни бойцов - 10 сбежало, остальные погибли", - полонений загарбник про свій підрозділ та про себе (відео)

середа, 24 квітень 2024, 6:15

Гурянов Євген родом з Курганської області. На війну росіянину порадили піти люди з органів опіки. Пообіцяли сина до інтернату не забирати. Росіянин у полон потрапив випадково. Каже, взагалі йшов до своїх, а знайшов українських бійців. Найбільше на тере...