Рейтинг Святослава Вакарчука все вище, "старожилам" у владі маячить політична пенсія

Співак, який ніколи не заявляв про бажання стати главою держави, потрапив у президентський рейтинг і що, на думку аналітиків, це може означати в перспективі.

Фото: Народний Корреспондент.Одним з найбільш рейтингових кандидатів в президенти несподівано став не політик, а співак. Святослав Вакарчук, який тепер на рівних конкурує з мастодонтами Петром Порошенком та Юлією Тимошенко, передають Патріоти України з посиланням на "НВ".

Такими виявилися результати опитування соціологів з компаній СОЦІС, КМІС, Український рейтинг Центру Разумкова. Журнал Новое Время дізнався про те, як співак, який ніколи не заявляв про бажання стати главою держави, потрапив у президентський рейтинг і що, на думку аналітиків, це може означати в перспективі.

Свідома маніпуляція з несподіваним результатом

Оскільки сам Вакарчук ніколи не заявляв про президентські амбіції, багато політологів бачать у діях соціологів свідому маніпуляцію.

Політолог Володимир Фесенко впевнено говорить про те, що Вакарчука в опитувальник включила компанія СОЦІС, близька до екс-голови фракції БПП Ігоря Гриніва. Це підтвердили НВ і представники КМІС, компанії-"співавтора" опитування.

Відразу кілька опитаних НВ аналітиків вважають: додавши лідера ОЕ як кандидата в опитування, представники пропрезидентської партії намагаються "збити" рейтинг реальних претендентів - Тимошенко і деяких умовно "свіжих" облич на кшталт львівського мера Андрія Садового або Анатолія Гриценка.

Однак, на думку Фесенка, така маніпуляція виявилася поганою ідеєю.

Тому що якщо раніше виборці та політики бачили у Вакарчуку технічного кандидата, то завдяки оприлюдненому опитуванню лідер ОЕ "легалізувався". Причому відразу як один із лідерів.

Рейтинг глави держави - серед тих респондентів, хто піде на вибори, - склав 16,1%. Аналогічний показник Тимошенко - на 2% менше. Відняти ще стільки ж - і вийде частка тих, хто підтримав би фронтмена ОЕ.

"Можливо, Вакарчук ще сам для себе не вирішив, чи піде він на вибори. Але прихована боротьба за нього вже йде", - резюмує з цього приводу Фесенко.

Запит на оновлення влади

Як вважає політолог Петро Олещук, результат лідера ОЕ вказує на фундаментальну річ: серед українців з'явився потужний запит на нові обличчя в політиці.

Близько 20% виборців у країні, пояснює Фесенко, поки що не визначилися, за кого з кандидатів у президенти голосувати у травні 2019 року. Але вони точно не хочуть підтримувати Порошенка, Тимошенко або інших рейтингових політиків типу Юрія Бойка з Опозиційного блоку або Вадима Рабиновича з партії За життя. Ці 20% хочуть більш свіжих і проєвропейських кандидатів. "Вакарчук - один із потенційних кандидатів саме для виборців, які не хочуть голосувати за нинішніх політиків", - говорить Фесенко.

Кожен п'ятий виборець - такого рівня підтримки досить як мінімум для того, щоб потрапити до другого туру.

Схожої думки дотримується і Андрій Биченко, директор соціологічної служби Центру Разумкова. За його словами, третє місце Вакарчука у президентському рейтингу - це позначення позиції виборців, налаштованих на оновлення влади.

До слова, у СОЦІС свою ініціативу про внесення лідера ОЕ в опитувальник пояснили так: у суспільстві є запит на нового політика. І Вакарчук, мовляв, якраз один із претендентів на таку позицію.

Що буде, якщо Вакарчук стане президентом?

Експерти поки що неохоче говорять про те, яким президентом може бути Вакарчук. Багато з них налаштовані скептично. "Позиція у нього абстрактно-нейтральна. Він завжди виступає у стилі "за все хороше і проти всього поганого", - говорить Олещук.

"Йому потрібно моральність демонструвати, що він інший і принципово відрізняється від усіх цих політиків", - вважає Фесенко.

Втім, одних лише моральності і чесності для президента недостатньо. Будь-якому новому главі держави доведеться зіткнутися з величезним опором з боку різних політичних і бізнес-груп. І в такій ситуації політику потрібна команда. Тому ще на етапі виборів Вакарчуку, на думку Фесенка, варто показати виборцям: його підтримує широка коаліція громадських організацій і партій. А ще лідеру ОЕ необхідні в команді люди, компетентні у сферах оборони та зовнішньої політики.

Олег Рибачук, лідер громадської організації Центр.UA, і колишній голова секретаріату президента Ющенка, впевнений: Вакарчук не уявляє, з чим йому доведеться зіткнутися у кріслі глави держави і як складно буде змінити діючу систему. Для цього, мовляв, президент повинен бути абсолютно впевнений у своєму найближчому колі прихильників, незалежних від будь-яких олігархів, і мати не менше 1-1,5 тис. перевірених людей по всій країні.

Він побоюється, що лідер ОЕ не готовий вийти із зони комфорту і потрапити в абсолютно інше і вороже середовище. "Я боюся, що це [обрання Вакарчука президентом] ризик великого розчарування з найкращими намірами", - вважає Рибачук.

Втім, Андрій Длігач, співзасновник громадянської платформи Нова країна, впевнений, що прихід Вакарчука на Банкову стане позитивом. Хоча б тому, що той приведе з собою гарну команду. "Люди, які підтримують Вакарчука, - а я знаю багатьох таких - це найприємніші люди із постмайданівської тусівки. І всі вони набагато приємніші за тих, хто оточує нинішнього президента", - розповідає Длігач.

Він вважає, що Вакарчук-президент стане дотримуватися прозахідного курсу в зовнішній політиці, а в економіці за нього буде відбуватися "зважений ліберальний рух".

Недолік же компетенцій у питаннях держуправління лідер ОЕ компенсує іншими якостями. "У нашому суспільстві повинна бути людина, яка буде впроваджувати в першу чергу моральні стандарти. І вміти відбирати людей у команду за професійними і ціннісними критеріями", - говорить Длігач. Він думає, що Вакарчуку таке під силу.

Фесенко ж нагадує, що Україна - це парламентсько-президентська республіка. І президент більше відповідає за зовнішню політику, а не за економіку. "Найбільший ризик - це те, що Вакарчук може виявитися слабким президентом, ще більш слабким, ніж Ющенко. І тоді все буде залежати від того, хто прем'єр", - вважає експерт.

У будь-якому випадку передвиборні перспективи співака непогані. Варто йому лише визначити свої політичні інтереси, і охочих поставити на нього виявиться безліч. Фесенко впевнений, що у лідера ОЕ як мінімум будуть чудові шанси провести в парламент власну політичну силу. "Вакарчук не стільки лідер, скільки фронтмен. Фронтмен і символ нового покоління, - пояснює експерт. - У цьому плані він може бути прийнятний для нових людей: і нинішніх помірних опозиціонерів, і антикорупціонерів".

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Спеціально створена для знищення дронів: ВМС США готуються до випробування потужної мікрохвильової зброї

субота, 27 квітень 2024, 19:43

У 2026 році ВМС США планують випробувати свою першу потужну мікрохвильову зброю на борту морського судна. Експериментальна зброя, відома як «Проект МЕТЕОР», використовуватиме промені інтенсивної електромагнітної енергії для знищення дронів. Про це стал...

Прем'єр Ізраїлю вже відреагував: МКС готовий видати ордер на арешт Нетаньяху через війну в Газі, - The Times

субота, 27 квітень 2024, 19:28

Міжнародний кримінальний суд готовий видати ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху та інших високопоставлених ізраїльських чиновників у зв'язку з війною в Газі. Про це пише The Times, передають Патріоти України. За даними видання,...