"Росія може розпастися в будь-який момент, включаючи 2018 рік, а Крим повернутися в Україну" - Мустафа Джемілєв

Політик також зазначив, що сьогодні "у Криму йде, власне кажучи, масовий терор проти корінного населення".

Фото: Zaxid.net.Останніми днями США та Росія обмінялися різкими заявами з приводу окупованого Криму. Спершу новий посол США в РФ Джон Хантсман заявив, що будь-яка людина, знайома з міжнародним правом, зможе сказати, що Крим – це Україна. У Москві відреагували депутати й сенатори, які пообіцяли Хантсману нелегку роботу. Свою заяву про Крим зробив і держсекретар США Рекс Тіллерсон: він сказав, що Кремль не бажає розглядати питання окупованого півострова, але з часом воно буде на порядку денному. Про ситуацію, що склалася, "Апостроф" поговорив з одним із лідерів кримських татар, уповноваженим президента України у справах кримськотатарського народу, нардепом Мустафою Дєамілєвим, передають Патріоти України.

- Як ви прокоментуєте останні заяви США й Росії про Крим?

- Позиції США та Росії зрозумілі, вони неодноразово викладалися. І [міністр закордонних справ Росії Сергій] Лавров постійно говорив, і [президент РФ Володимир] Путін говорив, що питання Криму не обговорюється, що Крим – це територія Росії. Американці говорили зворотне, якщо не зважати на висловлювання [президента США Дональда] Трампа ще під час передвиборної кампанії, що, мовляв, чув, начебто самі мешканці захотіли бути окупованими. Більше ця дурість не повторювалася. І завжди американці говорили про те, що вони виступають за територіальну цілісність України.

Десь у квітні, здається, Тіллерсон говорив, що Крим вони можуть визнати частиною РФ у тому випадку, якщо на це погодиться Україна. Було в нього таке висловлювання. Але оскільки такої угоди бути не може, і взагалі жоден президент, напевно, не втримається у нас при владі, якщо він визнає Крим частиною Росії, то зараз вже більш конкретно і Тіллерсон, і Держдепартамент кажуть, що санкції не можна знімати доти, доки не буде повністю відновлена територіальна цілісність України, включаючи Крим. Ось ця черговість нас, правда, трошки насторожує. Що там, у Донецьку та Луганську, мовляв, проливається кров, і це першочергове, а ми, мовляв, потім повернемося до Криму.

Ми вважаємо, що такого поділу не має бути, що треба питання санкцій розглядати в комплексі: поки повністю не відновлена територіальна цілісність, санкції повинні працювати в повному обсязі.

- Як Україна може змусити Захід розглядати ці два питання невіддільно від питання санкцій?

- У Криму йде, власне кажучи, масовий терор проти корінного населення. Сказати, що Україна могла би когось змусити – ну, не ті вагові категорії. Ми нікого змусити не можемо. Але ми можемо інформувати міжнародну спільноту про те, що діється, і що це невідкладно. Сказати "давайте почекаємо з Кримом" означає: давайте почекаємо, поки там знищать усіх кримських татар і взагалі весь Крим перетворять на якийсь там військовий полігон або, як вони висловлюються, "непотоплюваний авіаносець" замість зеленого півострова.

- Якими можуть бути подальші кроки Вашингтона і Москви, якщо врахувати це загострення діалогу?

- Тіллерсон говорить про те, що Москва поки не готова обговорювати питання Криму за столом, тому що вона твердить своє, що це, мовляв, територія Росії і це не підлягає ніякому обговоренню. Але в той же час він сказав, що настане час, і вони сядуть за стіл. Щоб наблизити цей час, звичайно, потрібно посилювати санкції. Тільки такий шлях, мабуть. Важко сказати, скільки потрібно часу, бо Росія (або, точніше, її керівництво) – це така країна, що навіть якщо населення буде пухнути з голоду, все одно будуть триматися за крадене до останнього. Багато чого залежить від того, наскільки потужними та всеосяжними будуть санкції.

- Як вам здається, 2018 рік може бути переломним в ситуації з Кримом?

- Тоталітарні режими непередбачувані. Вони ведуть себе так, ніби вони вічні. А потім раз – і несподівано виходить розпад. Радянський Союз теж до останнього тримався так, ніби ще століття збирається там бути. Але потім в один день вони оголосили, що вже немає Радянського Союзу. Росія може розпастися сьогодні ввечері, може наступного тижня, а може – Бог знає коли. Тому тут важко робити якісь прогнози.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...

Апетити всяких Аль-Каїд та ІДІЛ обмежуються банками, автобусами, церквами та концертними залами. Росія ж знищує цілі міста разом з їхнім населенням, - Невзоров

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:15

"ІДІЛ – винятково мерзенна організація. Але поводиться вона набагато делікатніше і скромніше, ніж росія. Саме РФ зараз претендує на місце примадонни світового тероризму", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передают...