"Росія використовує всі можливі елементи - від кібератак до фальшивих новин": Даніел Барта розповів про "брудні" методи російської експансії

Експерт вважає, що українська дипломатія вдало працює над нейтралізацією кремлівської пропаганди у Європі.

Фото: "ФАКТИ".28 листопада в Празі презентували нове дослідження провідних аналітиків країн Вишеградської четвірки щодо захисту проти гібридних загроз Росії, яке має на меті пролити світло на різноманітність інструментів Кремля для поширення впливу в центральній та східній Європі, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

В інтерв’ю один із спікерів, директор Центру євроатлантичної інтеграції та демократії Даніел Барта розповів, що основним інструментом «м’якої сили» для поширення впливу в Україні є російська мова, а також пояснив різницю між російськими методами ведення гібридної війни в Україні та в інших країнах Східної Європи.

– Які саме інструменти «м’якої сили» Росія використовує проти України в її гібридній війні?

– Не знаю, на якому саме рівні вони використовують її зараз, але очевидним є те, що для Росії російська мова є інструментом номер один, на який вона може покластися в Україні. І це створює низку проблем, наприклад, із законом «Про освіту» та в інших питаннях.

Тому, очевидно, для багатьох громадян, і це не тільки в Україні, а й так само, наприклад, і в Молдові, російські ЗМІ є дуже привабливими. Зараз це змінюється, але до нещодавніх часів це було саме так. Тобто, мова, як така, вже могла бути дуже важливим інструментом «м’якої сили», який Росія багато використовувала в цих країнах. І якщо говорити про якийсь один інструмент, то цей, ймовірно, був найсильнішим.

– Наскільки сильно Кремль наразі використовує «м’яку силу», щоб поширювати свій вплив та пропагувати автократичну модель правління в Україні?

– Очевидно, складно відповісти, наскільки сильний прямий вплив Кремль наразі має в Україні. Сумніваюся, що сильний, тому що населення, уряд і громадянське суспільство – всі об’єдналися на цьому фронті. Низка проектів в країні, українські ЗМІ і українські політики дуже добре усвідомили загрозу Росії. В деяких випадках вони надмірно наголошують на цьому, але наголошують.

Українська дипломатія – зараз, ймовірно, найсильніший гравець у Європі, який висвітлює загрози Росії, її «м’якої сили» та впливу через приклади фальшивих новин та інших аспектів гібридної війни.

В цьому сенсі українське суспільство настільки проінформоване, настільки усвідомлене щодо природи цієї загрози, що здатність Росії впливати на Україну зараз набагато нижча.

– Що, на Вашу думку, є основною різницею між країнами Вишеградської четвірки та Україною у захисті проти гібридної загрози з боку Кремля?

– Наразі ми не є основною метою. Між Україною та Росією йде напіввідкрита війна, що означає, що Росія використовує всі можливі елементи – від кібератак до фальшивих новин, намагаючись дискредитувати Україну на міжнародній арені та дискредитувати внутрішніх політиків, розповсюджуючи фальшиві новини також і для того, щоб створити внутрішнє незадоволення. Тобто, вони використовують цілий набір інструментів.

У той час як в країнах Вишеградської четвірки, вони вочевидь не використовують всіх елементів, а коли використовують, то більш обережно через низку причин, але й цілі також відрізняються. Тому, на мою думку, саме в цьому основна різниця.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, - офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках, - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...