Російські окупанти залишили Луганськ без водопостачання

Причиною є борг водоканалу, що станом на 6 листопада складає майже 157 млн грн та постійно зростає.

Фото: cxid.info.Сьогодні, 6 листопада, Луганське енергетичне об'єднання проведе знеструмлення Петрівської насосної станції (Петрівський водозабір) Попаснянського водоканалу, що забезпечує водою мешканців неконтрольованої території Луганської області, та зокрема, саме півмільйонне місто Луганськ, передають Патріоти України з посиланням на Цензор.НЕТ.

Причиною знеструмлення є борг водоканалу, що станом на 6 листопада складає майже 157 млн грн (156 млн 965 тис. грн) та постійно зростає. При цьому борг сформувався якраз за рахунок боргів «ЛНР», бо 90 % води, що добувається водоканалом, постачається на неконтрольовану територію.

Слід відзначити, що борги Попаснянського водоканалу постійно зростають, незважаючи на інформацію, що з початку 2017 року представники терористичної «ЛНР» почали сплачувати за споживання води - востаннє такі повідомлення були про передачу готівки на мості в Щасті під наглядом ОБСЄ. Так, в жовтні водоканал спожив електроенергії на 9 млн 156 тис. грн, а сплатив - лише 7 млн 805 тис. грн.

Загалом в 2017 році оплата водоканалом електроенергії склала 45 млн 356,1 тисяч грн. А нараховано було 77 млн 927,8 тисяч грн. тобто оплата склала всього 58% від нарахування.

А ще рік тому борг водників складав близько 120 млн грн (без врахування штрафних санкцій) - цей борг накопичився за період з 1 липня 2015 року (з часу створення водоканалу) по 1 жовтня 2016 року.

То ж Попаснянському водоканалу не допомагають зменшити заборгованість ані готівка від терористів, ані допомога від Луганської облдержадміністрації в розмірі близько 100 млн грн, ані допомога від Міжнародного комітету Червоного хреста, який минулого 2016 року сплатив за споживання водоканалом електроенергії в жовтні-листопаді - близько 16 млн грн.

Слід зазначити, що вода на неконтрольовану територію Луганщини постачалася ще до створення Попаснянського водоканалу влітку 2015 року, а відповідно, споживалася й електроенергія. Але тоді це ще було підприємство «Луганськвода», яке було благополучно «ліквідовано» на контрольованій частині Луганщини, а борги за електроенергію залишились…

Луганське енергетичне об'єднання не може спонсорувати Попаснянський водоканал та його постачання води до «ЛНР», тому багато разів зверталося з вимогою сплачувати постачання. Але поточне споживання як не сплачувалось, так і не сплачується - при цьому й влада, й керівництво водоканалу пояснювали борги відсутністю розрахунків з НКТ. При цьому добре відомо, що в «ЛНР» гроші за водопостачання збираються. І добре відомо, що РНБО розглядає це постачання води в «ЛНР» як нанесення збитків державі та опосередковане посібництво тероризму.

Зрозуміло, що Держава відшкодує свої збитки із кишень простих українців, але хто компенсує збитки працівникам Луганського енергетичного об'єднання, які зараз працюють в зоні АТО за зовсім мізерну зарплатню?

Луганське енергетичне об'єднання вже неодноразово відключало електропостачання об'єктам Попасняського водоканалу, до яких має доступ, але нажаль, ДП «НЕК «Укренерго» не дає нам знеструмити насоси ЗФС, що є головною потужністю, що забезпечує «ЛНР» водою.

Не допомагають ані звернення до Президента України, ані до Прем'єр-міністра, ані до керівників профільних міністерств та відомств. Не допомагають вирішенню водної проблеми й регулярні перемовини учасників Мінської контактної групи.

Луганське енергетичне об'єднання наполягає на тому, що електропостачання треба оплачувати в повному обсязі. Саме через такі борги наше стратегічно важливе підприємство вже 11 місяців перебуває в глибокій господарській кризі, що вже призвело до енергетичної кризи в усій Луганській області. І може взимку призвести до техногенної катастрофи обласного масштабу, що буде гірше, ніж Алчевська в 2006 році.

Хіба так можна - руйнувати власні підприємства, власну економіку задля процвітання економіки ворога? Хіба війна вже закінчилась? Хіба терористи звільнили наших українців, що катуються в підземеллях? Хіба наші хлопці більше не гинуть на фронті?!

Нагадаю, що Луганське енергетичне об'єднання вже 11 місяців перебуває в гострій господарській кризі, що виникла в результаті фінансових санкцій НКРЕКП та арешту рахунків. Через це ЛЕО не має ні копійки коштів - ані на зарплатні, ані на підготовку електромереж до осінньо-зимового періоду, ані на проведення ремонтів... І санкції НКРЕКП, і арешт рахунків стали результатом багатомільярдних боргів споживачів перед ЛЕО.

Вже відомо, що через відсутність коштів протягом року енергетики не змогли підготуватися до осінньо-зимового періоду, що вже проявляється у вигляді численних аварій на електромережах - при найменших проявах негоди. При цьому існують великі труднощі з відновленням електропостачання. Взимку така ситуація може призвести до страшного техногенного та соціально-економічного колапсу на території Луганщини.


Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

П’ять квартир у Києві, Tesla і Mersedes: Нардепа-"слугу" підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн грн, - джерело

четвер, 2 травень 2024, 14:01

Чинному народному депутату України повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 11 млн грн. Йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Про це повідомляє пресцентр Національного антикорупційного бюро у четвер, 2 травня, передають Патріоти Укр...

Поранено десятки окупантів: Нові подробиці щодо збитків РФ внаслідок удару ракетами ATACMS по Криму, - соцмережі

четвер, 2 травень 2024, 13:43

У четвер, 2 травня, проєкт ВЧК-ОГПУ з посиланням на дані ЗС РФ, розкрив збитки Росії після удару ЗСУ балістичними ракетами ATACMS по Криму 30 квітня. Про це йдеться у дописі ВЧК-ОГПУ у Telegram, передають Патріоти України. Зазначається, що загалом, за ...