Рухатися та зігріватися зсередини: Альпініст розповів, як не замерзнути в люті морози (відео)

В Україні у найближчі дні передбачаються 15-градусні морози та снігопади, тож питання виживання на вулиці виходить на перший план.

Фото: 04141.Українцям прогнозують у ближчі дні 15-градусні морози та снігопади, тож питання виживання на вулиці виходить на перший план. Насамперед це стосується безхатченків, доля яких і без того нелегка, йдеться в сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

Павло живе на вулиці майже 40 років, бо не має ні грошей, ні документів. Кожна зима для нього і таких, як він, може стати останньою. "Зрозумійте одне, що жити хочеться", - зізнається він. Кілька разів на тиждень він разом із іншими колегами у нещасті приходить за безкоштовними гарячими обідами – це один з найефективніших способів боротися із переохолодженням. Разом із теплою стравою люди отримують вітаміни та поживні речовини, однак це не матиме значення, якщо люди не рухатимуться. "Зігрівати зсередини, розганяти кров. Рух, особливо кінцівками – це просто махати руками, повертати ногами", - радить професійний альпініст Генадій Копійко.

Холод до 15 градусів нижче нуля прогнозують українцям синоптики на найближчі дві доби. Потім температура почне поступово зростати, однак країну засипле снігом. ТСН поспілкувалась з людьми, які боряться з морозами не один рік.

Він тренує збірну країни, чотири рази сходив на Еверест, лазив по скелях за температури мінус 40 градусів. "За відчуттями, це мінус 70, вітер пронизує й під одяг, скрізь", - зізнається спортсмен. І пояснює, що із зимовими українськими -15 С можна ефективно боротися. "Одягатися потрібно тепло, відповідно до погоди. Одяг має бути багатошаровий, щоби не було відкритих поверхонь. Перчатки, шапка, балаклава", - радить альпініст.

Підступність холодової травми в тому, що зазнати її можна навіть при плюсовій температурі – достатньо протягом тривалого часу просто перебувати на вулиці. Аби цього не допустити, треба прикривати головні судини, а при відчутті втоми чи сонливості негайно шукати місце, де можна зігрітися. Це може бути будь-яке приміщення з опаленням або ж спеціально для цього пристосовані пункти обігріву, котрих від початку зими у столиці кілька десятків – у них тимчасово перетворилися соціальні центри. "Читають "пункт обігріву" і заходять до нас. Я їм запропоную чашечку чаю, якесь печиво, у нас якісь речі були, я недавно роздала гуманітарку", - пояснює соціальний працівник Марія Крамаренко.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Працюють занадто повільно": Міноборони Британії гальмує постачання озброєння для України - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 12:59

Міністерство оборони Великої Британії звинувачують у «повільній роботі» з невикористанням половини з £900 млн для України. Затримки означають, що лише £404 млн із коштів, пожертвуваних дев’ятьма країнами, було витрачено. Про це повідомляє The Guardian,...

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, - офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...