Скандал на мільярди: Стало відомо, хто допоміг Януковичу вивести гроші з України

Українська інвестиційна компанія, главою якої була екс-очільниця НБУ Валерія Гонтарєва, допомогла Януковичу вивести з країни $ 1,5 млрд.

Фото: 24 Канал.Українська інвестиційна компанія ICU (Investment Capital Ukraine) допомагала Віктору Януковичу вивести з країни $ 1,5 млрд у період з 2012 по 2014 рік. Главою ради директорів ICU до 2014 року була екс-глава Національного банку України Валерія Гонтарева. Про це свідчить рішення Краматорського районного суду, яке опублікувало арабське видання Al Jazeera, передають Патріоти України.

Краматорський суд передав секретну постанову в березні 2017 року. У ньому перераховані сотні компаній, деякі з яких кіпрські, які фактично були «трубопроводом для викачування грошей з країни», пише видання.

У рішення описується, що ICU виступала посередником щодо купівлі облігацій, деномінованих в доларах, від імені восьми кіпрських компаній на суму $ 1,5 млрд.

При цьому в ICU повідомили Al Jazeera, що ретельно дотримуються усіх законних вимог щодо укладення брокерських угод з будь-яким клієнтом. Сама ж Гонтарєва зазначила, що, коли робилися транзакції, вона і ICU «не бачили нічого підозрілого».

Національний банк, за її словами, «підтвердив отримання коштів і фінансовий моніторинг підприємств-нерезидентів, тому у ICU не було ніяких підозр щодо цих компаній, оскільки всі документи і виписки з рахунків у НБУ повністю відповідали вимогам чинного законодавства».

Група ICU створена в червні 2006 року, надає послуги з торгівлі цінними паперами, інвестиційно-банківські послуги, а також здійснює управління активами.

Ця компанія багато років виступала фінансовим консультантом Порошенка ще до обрання його президентом, також ICU є радниками щодо продажу Roshen. У квітні 2016 компанія заявила про передачу Roshen у сліпий траст.

У 2014 році новопризначена голова Національного банку України Валерія Гонтарєва пішла з поста глави ради директорів групи Інвестиційний Капітал Україна (ICU) і продала свою частку групі.

Після продажу Гонтаревої частки в ICU основними партнерами групи залишилися Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко з частками 41,7%, а також Олександр Вальчишен і Володимир Демчишин, яким належить 6,5% і 9,9% відповідно.

Керуючий директор і співвласник інвестиційної компанії ICU Макар Пасенюк, якого називають фінансистом Петра Порошенка, спростовує, що його компанія коли-небудь керувала фінансами президента.

1,5 мільярда доларів оточення Віктора Януковича конфісковані в рамках вироку, винесеного соратнику олігарха Сергія Курченко — Аркадію Кашкіну. Гроші конфісковані з рахунків Ощадбанку і Приватбанку. Значна їх частина — це облігації внутрішньої держпозики.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Поведінку наших "партнерів" на фоні всього, що відбувається, важко пояснити чимось іншим, як "змовою", - Віктор Андрусів

субота, 20 квітень 2024, 0:16

"Я не прихильник теорій змов. Навпаки, прихильник фрази: "Не треба пояснювати всесвітньою змовою звичайне розп...здяйство". Але поведінку наших "партнерів" на фоні всього, що відбувається, важко пояснити чимось іншим, як "змовою", - пише політолог Вікт...

Дивно, але в ініціативах Джонсона щодо допомоги Україні немає зради, - Роман Шрайк

субота, 20 квітень 2024, 0:00

"Позавчора був важливий день для надання допомоги США Україні, давайте трохи підсумую", - пише журналіст Роман Шрайк у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та продовжує:. "Спікер Джонсон виступив з ініціативою ухвалити п'ять законопроєкт...