"Скованные одной цепью": Фірми Тарути ділили прибуток із групою Курченка

Розслідування правоохоронних структур показало, що близькі до Тарути структури могли займатися сумнівними схемами перестрахування і маніпуляціями на фондовій біржі.

Фото: РБК-Україна.Близькі до народного депутата Сергія Тарути фінансові структури стали фігурантами розслідування діяльності групи Сергія Курченка, який під час попередньої влади раптово став одним із найбагатших людей України. Про це йдеться в розслідуванні "РБК-Україна", передають Патріоти України.

Зокрема, стверджують журналісти, структури фінансової групи "Альтера", яку багато років відносили до орбіти "Індустріального союзу Донбасу" Тарути, засвітилися в розслідуванні Генпрокуратури з приводу протиправних дій, спрямованих на привласнення майна держкомпанії "Укргазвидобування" і ВАТ "Укрнафта".

"За версією слідства, ці дії відбувалися шляхом придбання на спеціалізованих аукціонах за заниженими цінами скрапленого газу для потреб населення і подальшої його реалізації на автозаправних станціях за комерційними цінами. Збиток інтересам держави оцінюється в більш ніж 2 мільярди гривень", - йдеться в статті.

За свідченням одного з рішень Печерського суду Києва, постановленого в рамках розслідування цієї справи, колишній перший заступник глави ДК "Газ України", будучи членом Аукціонного комітету з продажу скрапленого газу, була учасником "організації Курченка".

"Зокрема, на цю посадову особу покладалися обов'язки з контролю за цільовим використанням скрапленого газу, придбаного на спеціалізованих аукціонах для побутових потреб населення, щодо забезпечення розвитку збуту зрідженого газу, проведення моніторингу ринку скрапленого газу, забезпечення участі ДК "Газ України" в проведенні аукціонів за визначенням постачальників і покупців скрапленого газу тощо. Йдеться про людину на ім'я Оксана Мас, яка за часів Януковича була першим заступником глави держкомпанії "Газ України", - йдеться в матеріалі.

Як писала "Економічна правда", ще в 2000-х роках Курченко мав спільний бізнес із Євгеном Массом, братом Оксани Мас. Вони діти колишнього глави правління "Донецькоблгазу" Миколи Маса, який працює в цій сфері з часів Леоніда Брежнєва. Микола Масс - шанований у столиці Донбасу чоловік, бізнес-партнер екс-глави НАК "Нафтогаз" Володимира Шелудченка, якого називали "улюбленим енергетиком" Януковича. Сам Курченко в інтерв'ю журналу Forbes розповідав, що мав бізнес із Оксаною Мас і був знайомий з її батьком.

Як зазначається в судових документах, у 2012 і в 2013 роках Оксана Мас отримувала доходи у вигляді дивідендів, інвестиційного прибутку в ВАТ "КУА "Альтера Ессет Менеджмент" і в ВАТ "Альтера Фінанс". Але походження цінних паперів, якими вона володіла і способи розпорядження отриманими доходами за інформацією, наданою слідству зазначеними підприємствами, не встановлено.

"Крім того, слідством було встановлено, що Оксані Мас здійснювалася виплата дивідендів з поточного рахунку "Альтера Ессет Менеджмент" в "УкрБізнесБанку" на розрахунковий рахунок у тій же фінустанові. Виплати дивідендів здійснювалися 17 грудня 2012 року і 18 червня 2013 року. Також встановлено, що вона зняла з розрахункового рахунку готівку в загальній сумі 7 мільйонів 570 тисяч гривень, що, на ті часи, становило майже мільйон доларів", - стверджують журналісти, додаючи, що "Укрбізнесбанк" був свого часу одним із "гаманців Сім'ї Януковича", який входив в орбіту екс-глави Нацбанку тих років Сергія Арбузова.

Також у матеріалі йдеться, що через той же банк і за допомогою все тієї ж близької до Тарути фінансової групи "Альтера", згідно з матеріалами Держслужби фінмоніторингу, проводилися операції з цінними паперами структур "Новьюенерго" і "Укргазотрейд". Надалі гроші за цими операціями переводилися в готівку.

Раніше "РБК-Україна" писало, що розслідування правоохоронних структур показало, що близькі до Тарути структури могли займатися сумнівними схемами перестрахування і маніпуляціями на фондовій біржі, а також допомагати "Родині" придбати активи у вугільній і газових сферах.

Нагадаємо, статок Сергія Тарути в останні роки значно зменшився, тому нардеп почав проявляти активність у політиці. У 2017 році оголосив про створення партії "Основа", яка восени розгорнула серйозну рекламну кампанію по всій країні. Крім цього Тарута почав їздити до Вашингтона, де критикує чинну владу України. У зв'язку з цим навіть виник скандал після фейковий слухань у Конгресі. Крім того, структури Тарути заборгували українським банкам близько 2,5 млрд грн, які НБУ вимагає повернути.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗС РФ формують ударний кулак для наступу на Харків: В ISW розповіли деталі операції

понеділок, 6 травень 2024, 9:14

Наступ на Харків чи Суми зможе відтягнути українських військових з інших критичніших ділянок фронту. Ворог посилив авіаційні, ракетні та удари дронами по українських північно-східних прикордонних регіонах, зауважили аналітики ISW. За словами українсько...

Народні прикмети на 6 травня: Не мочіть ноги в росі

понеділок, 6 травень 2024, 7:05

Православна церква України 6 травня за новим стилем вшановує пам'ять праведного Йова Багатостраждального, мучеників Парфенія та Калімаха. За старим стилем сьогодні вшановують Георгія Побідоносця, відзначають День ангела Юрія, Георгія та Єгора - всі ці ...