Стали офіцерами і командують бойовими кораблями: Про нахімовців, які заспівали Гімн України під час анексії Криму

За словами заступника командира бригади надводних кораблів ВМС України Олександра Гончарова, "вони, незважаючи на свій вік, здатні приймати рішення і відповідати за них".

Фото: ТСН.Троє колишніх курсантів-нахімовців, які під час окупації Криму відмовилися присягати Кремлю і на плацу Академії співали Гімн України, стали командирами бойових катерів, передають Патріоти України з посиланням на "Сьогодні".

Зараз колишнім підліткам-нахімовцям – 22, 23 і 25 років, і, за словами заступника командира бригади надводних кораблів ВМС України Олександра Гончарова, "вони, незважаючи на свій вік, здатні приймати рішення і відповідати за них".

Один з курсантів, які вчинили мужній вчинок у березні 2014 року, Дамір Аулін, зараз став командиром бронекатера "Вишгород".

"Тоді було дуже прикро, шкода. Стільки років ти віддав цьому навчальному закладу, і його так просто відбирають. Мимоволі, напевно, цей момент з Гімном. Ми просто вийшли і зробили, я не знаю, зробили так, як зробив би кожен громадянин України , який любить свою країну ", – згадав він.

Також офіцер розповів, що росіяни обіцяли їм високі стипендії, а після випуску – службу на кращих кораблях. При цьому розповідали, нібито від хлопців вже відмовилися родичі і в Україні проти курсантів відкриті кримінальні справи. Але, тим не менше, більше сотні хлопців не піддалися на вмовляння, відмовилися приймати присягу чужій країні і виїхали з півострова.

"І у мене батько військовий, і я не розумів як це так – батько в Україні, а я в Росії буду служити", – зізнався Олександр Регула, який став командиром бронекатера "Кременчук".

У свою чергу, нинішній командир бронекатери "Лубни" Іван Долгих нагадав, що "військова присяга дається один раз": "Ми давали присягу на вірність українському народу, тому вирішили повернутися на материк".

"Ми були дуже здивовані, коли приїхали сюди і дізналися про те, що вся країна знає про цей вчинок, всі нас чекають, люблять, зустрічають і ми були дуже здивовані, чесно вам кажу", – згадав Аулін.

Зараз молоді офіцери живуть в орендованих квартирах, частину витрат на які покриває держава. Всі вони поки що холості, але вже в січні відзначатимуть весілля Олександра Регула.

У той же час молоді лейтенанти зізнаються, що сумують за Кримом.

"За природою і просто за Кримом сумую", – сказав Іван Долгих, додавши, що, "як тільки буде можливість, ми докладемо всіх зусиль, щоб повернутися туди".


Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Наступ, який росіяни планували на травень-червень, вже розпочався, - Олексій Гетьман

субота, 20 квітень 2024, 15:31

Олексій Гетьман, майор запасу НГУ, ветеран російсько-української війни, зазначив, що не варто очікувати, що у нас є час до 1 червня, бо наступальні дії росіян вже почалися і будуть тільки підсилюватися, повідомляють Патріоти України. "Противник буде на...

"В мене таке відчуття": Наступного тижня у Кабміні очікується парад відставок "за власним бажанням" – нардеп Железняк

субота, 20 квітень 2024, 14:52

Наступний тиждень буде пленарним (23-25/04) і …кадровим. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram, передають Патріоти України. "Не так гучно, як ви того очікували, але дуже скоро ви побачите парад відставок "за власним бажанням". Т...