У православних сьогодні велике свято

Згідно з традиціями, в цей день господині починали ліпити вареники, які завдяки морозу можна було зберігати на вулиці.
Фото: Православний Оглядач.Сьогодні, 26 листопада, православні з усього світу відзначають свято Іоанна Златоуста – архієпископа Константинопольського Уточнимо, що згідно з повір’ями, його вважають одним з трьох Вселенських святителів і вчителів, нарівні зі святими Василем Великим і Григорієм Богословом, передають Патріоти України.

Сам Іоанн народився в Антіохії в сім’ї чиновника, в результаті чого отримав гарну освіту. Він рано почав вивчати Святе Письмо, що привело його до християнства, а пізніше – в чернецтво.

Пізніше молодій людині запропонували місце єпископа, однак Іоанн ухилився від сану, вважаючи за краще життя в пустелі. П цей час він написав «шість слів про священство», «Порівняння влади багатства і переваг царських з істинним і християнським любомудрием чернечого життя» та інші праці.

По поверненню в Антіохію, він зайнявся створенням таких богословських творінь, як «Про провидіння», «Книги про дитинство» і так далі. Після цього Іоанн зробили пресвітером і довірили йому обов’язок нести Слово Боже людям.

Згідно з традиціями, в цей день господині починали ліпити вареники, які завдяки морозу можна було зберігати на вулиці. Це час на Русі прийнято було називати «пельменнім» часом.

Також в цей день прийнято просити у Бога покарання для хабарників і брехунів. Але при цьому було заборонено проклинати шахраїв, адже через це можна було розгнівати Бога.

Уточнимо, що в цей день не можна «лаятися на Івана», оскільки через це Бог може більше ніколи не почути ваших молитов.

Прийнято в цей день ретельно стежити за погодою, адже саме з настанням свята Златоуста зима вступала в свої права: ставало холодніше, а морози міцнішали.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...