У Вільнюсі планують перейменувати вулиці, які названі в честь діячів, пов'язаних із радянським режимом

Робоча група культури пам'яті просить оцінити діяльність цих особистостей.

Фото: Тонкости туризма.У вільнюській мерії обговорюють можливість відмови від низки назв вулиць і площ, пов'язаних з письменниками, громадськими та політичними діячами, які співпрацювали з радянським режимом, повідомляють Патріоти України з посиланням на Delfi.

Член міськради Вільнюса Пауле Кузміцкене розповіла, що очолювана нею робоча група культури пам'яті просить оцінити діяльність цих особистостей.

Мова іде про литовського поета і прозаїка Пятраса Цвірке, поетесу Саломею Неріс, письменника і громадського діяча Антанаса Венцлову, поета і діяча Гіру Людаса.

Для цього члени робочої групи звернулися в Литовський центр геноциду жителів і опору, Особливий архів і до працівників Історичного факультету Вільнюського університету.

"Ми звернулися з проханням надати інформацію про те, чи зрадили вищезгадані діячі своїми діями державу", - сказала Кузміцкене.

Від висновків експертів залежить, чи запропонують прибрати з Вільнюса пам'ятник Цвірке, а також перейменувати сквер, вулиці, школи та музеї, названі на честь цих діячів.

Роль цих особистостей в Литві оцінюється по-різному, всі вони в роки окупації співпрацювали з радянською владою і своєю творчістю зміцнювали нову ідеологію, відзначає видання.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 28 квітня. Хто цього дня тішиться шастям

неділя, 28 квітень 2024, 7:50

Православна церква України 28 квітня за новим стилем вшановує пам'ять мучеників Максима, Квінтіліана, Зинона, Євсевія та багатьох інших. За старим стилем у свято сьогодні вшановують апостолів від сімдесяти Трохима, Аристарха і Пуда. У свято 28 квітня з...

Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя): Історія свята. Традиції та головні заборони дня

неділя, 28 квітень 2024, 7:15

Вхід Господній в Єрусалим (в українському народі традиційна назва - Вербна неділя). Це свято асоціюється з приходом весни і наближенням Великодня. Його завжди відзначають з радістю і нетерпінням, хоча історія дня зовсім не щаслива. Відзначають його в о...