Угорцям все одно доведеться вчити українську: Міносвіти визначило свою позицію щодо імплементації рекомендацій Венеційської комісії

Навчання за державний кошт передбачатиме обов'язкове викладання предметів українською мовою. Однак між поляками та болгарами й угорцями та румунами будуть певні відмінності.

Фото: Буг.Міністерство освіти та науки готове імплементувати рекомендації Венеційської комісії щодо "мовної статті" закону про освіту. Про це повідомляє прес-служба МОН, передають Патріоти України.

Враховуючи рекомендації, МОН пропонує наступні моделі імплементації ст.7, що будуть прописані в законі "Про загальну середню освіту".

Перша модель передбачає можливість викладання мовою меншини всіх предметів з 1-го до 11(12)-го класу поряд з українською мовою.

"Ця модель діятиме для вразливих мов, тобто тих, що не мають власної держави для розвитку мовної термінології, а також для тих, що не живуть у середовищі власної мови", – йдеться у повідомленні.

Наступна модель – для національних громад, мова яких належить до мов Європейського Союзу.

Залежно від мовної групи та мовного середовища проживання, використання цієї моделі може мати 2 варіанти. Перший варіант для громад, чия мова належить до слов’янської мовної групи, та які проживають у переважно україномовному середовищі. Йдеться, наприклад, про польську, словацьку, болгарську мови.

Як і передбачено Законом, діти, чия материнська мова належить до цієї групи, зможуть повністю навчатися рідною мовою у дитсадку та початковій школі, водночас вивчаючи українську. З 5-го класу поряд з предметами, що вивчаються рідною мовою, будуть запроваджуватися предмети, що вивчаються українською, їх частка буде збільшуватися та пропорційно зростатиме до старшої школи.

Другий варіант враховуватиме особливості вивчення української мови представниками інших мовних груп та які переважно проживають у середовищі рідної мови. Зокрема, йдеться про румунську та угорську громади. Для шкіл із цими мовами навчання перехід на вивчення предметів українською відбуватиметься ще більш поступово, а відсоток предметів, що вивчаються державною, буде меншим.

Третя модель – для національних громад, материнська мова яких належить до однієї з українською мовної сім’ї, а також, що проживають переважно в середовищі власної мови. До таких мов належить російська. Діти, що навчатимуться за цією моделлю, переходитимуть на навчання предметів українською одразу після 5-го класу.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Чеські політики зробили вже кілька заяв, що Україна має отримати таку ж підтримку Заходу, як і Ізраїль, - Голобуцький

вівторок, 16 квітень 2024, 12:40

"Чеські політики зробили вже кілька заяв, що Україна має отримати таку ж підтримку Заходу, як і Ізраїль під час удару Ірану. Міністр з європейських справ Чехії Мартін Дворжак висловив жаль, що повітряний простір України не захищається з тією самою енер...