Військовий бюджет-2018: Зброю і боєприпаси планують закуповувати за власний кошт корупціонерів

Бюджетні витрати на Міністерство оборони наступного року зростуть майже на 25%.

Фото: Четверта влада.Відповідно до ухваленого нещодавно Верховною Радою державного бюджету на 2018 рік, витрати за лінією Міністерства оборони наступного року, порівняно з 2017-м, зростуть майже на 25% і становитимуть понад 86 млрд грн. Це на 3 млрд грн більше, ніж планувалося при підготовці проекту бюджету до першого читання, і на 17 млрд більше, ніж 2017 року (однак покурсу долара, фактично менше – ред.), передають Патріоти України з посиланням на Військовий навігатор України.

Крім того, гроші на підвищення обороноздатності держави виділяють і іншим міністерствам і відомствам.

Так, Міністерство внутрішніх справ отримає майже 10,9 млрд грн на фінансування Національної гвардії України, підрозділи якої також несуть службу в зоні АТО. Охоронцям порядку додадуть 500 млн грн, або 5% до рівня 2017 року.

Діяльність Головного управління розвідки і Служби зовнішньої розвідки також тісно пов’язана з питаннями обороноздатності країни. Розвідникам наступного року планують виділити майже 2,4 млрд грн і 1,7 млрд грн відповідно.

Крім того, Міністерству економічного розвитку і торгівлі виділяється 2,3 млрд грн на розвиток оборонно-промислового комплексу. Державному космічному агентству – 104 млн грн на ці ж цілі.

Рада національної безпеки і оборони отримає для проведення інформаційно-аналітичної роботи в сфері національної безпеки і оборони 156,7 млн грн. Міністерство соціальної політики зможе використовувати близько 41 млн грн на виплату матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим зі строкової військової служби.

Зарплати військових зростатимуть

На забезпечення діяльності Збройних Сил України та підготовку військ в бюджеті-2018 закладено майже 60 млрд грн. Половина з цієї суми – 30 млрд грн – це зарплата військових.

Народний депутат Олександр Бригинець, член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, говорить, що грошей в бюджеті на зарплати для військових вистачає.

“Зараз на зарплати військовослужбовцям виділяється стільки грошей, скільки запитує Міністерство оборони. Як вони ними розпоряджатимуться, на які надбавки пустять, покаже час. Але президент України Петро Порошенко сказав, що для нього особисто особливо важливо, щоб військовослужбовці на передовій отримували достатню винагороду за свою роботу. Позиція президента і позиція нашого комітету – щоб ці зарплати точно підвищувалися. Але як це буде зроблено, залежить від багатьох обставин. Від ситуації на фронті, від економічного становища в країні.

Наскільки я знаю, зараз найбільша кількість нарікань – на посадові оклади, які недостатньо диференційовані. Військові отримують зарплати, що складаються з трьох складових: за військове звання, за посаду і за участь в бойових діях. Так ось, за моїми даними, у військових зараз немає особливих претензій щодо зарплат за звання і за участь в больових діях. Але вони хотіли б скорегувати вилку між посадовими окладами. Щоб люди, які несуть велику відповідальність на поле бою, отримували більше, ніж ті, хто займає такі ж посади, наприклад, в штабах“, – говорить Бригинець.

21 грудня Верховна Рада повинна розглянути поправки до закону про держбюджет на 2018 рік, що стосуються соціального забезпечення військових. Зокрема, стосовно розміру вихідної допомоги і про виплату фінансової допомоги членам родин загиблих військовослужбовців.

В ухваленому законі про бюджет на закупівлі, модернізацію і ремонт озброєння і військової техніки в бюджеті закладено 16, млрд грн. На підготовку кадрів для ЗСУ – 2,8 млрд грн.

На лікування і реабілітацію військовослужбовців 2018 року планується витратити 2,3 млрд грн. Торік ця цифра становила 1,9 млрд грн. Лікування та реабілітація бійців Нацгвардії в відомчих медзакладах, як передбачається, обійдеться в 82,8 млн грн (нинішнього року до бюджету закладено 56 млн грн).

Одним із серйозних соціальних стимулів для військовослужбовців, як планує уряд, в майбутньому має стати забезпечення житлом. 2018 році на будівництво та купівлю житла для військовослужбовців по лінії Міноборони закладено 857 млн грн – на 100 млн грн більше, ніж 2017 року. На квартири для Нацгвардії і прикордонників закладено по 200 млн грн – стільки ж, скільки і 2017-го.

Зброю і боєприпаси планують закуповувати за власний кошт… корупціонерів

Ще одна бюджетна стаття щодо Міноборони називається “реалізація заходів щодо підвищення обороноздатності і безпеки держави”. Її не було в початковому варіанті бюджету.

Цікаво, що ця бюджетна стаття фінансуватиметься… корупціонерами. В тому сенсі, що на підвищення обороноздатності і безпеки держави направлятимуться гроші, конфісковані у тих, хто звинувачений в скоєнні корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення. А також кошти, виручені від реалізації конфіскованого за рішенням суду майна корупціонерів. 2018 року у корупціонерів планується конфіскувати 2 млрд 700 млн грн.

Як говориться в бюджетній програмі “Витрати для Національної гвардії України на реалізацію заходів щодо підвищення обороноздатності і безпеки держави”, яка була затверджена Кабміном ще 2016 року, “корупційні” кошти також направлятимуться на закупівлю, ремонт і модернізацію військової техніки і озброєння, придбання військового майна, боєприпасів і засобів зв’язку.

Народний депутат Олександр Бригинець нагадав, що спроба використовувати “корупційні” гроші для армії вже робилася раніше. Але тоді вона була неуспішною.

“2016 року теж було заплановано спрямувати гроші від спецконфіскації на армію. Але вони не надійшли, бо не були проголосовані потрібні закони, тому були певні проблеми. Цього року вирішили повторити спробу. По-перше, вже є необхідна законодавча база. А по-друге, коли в бюджеті недостатньо грошей, їх десь потрібно шукати. Щодо того, чи вдасться зібрати таку суму від реалізації конфіскованого майна, скажу так. Якщо ці гроші будуть, то добре. А якщо ні – будуть внесені зміни до бюджету . Але саме цей пункт дозволяє Міноборони спланувати свої витрати на наступний рік і шукати те обладнання, ті інструменти перемоги, які їм потрібні, щоб успішно протистояти Росії. До речі, ми вже в цей четвер голосуватимемо зміни до бюджету, в тому числі в частині забезпечення Міністерства оборони. Передбачається, що гроші на потреби армії можуть бути знайдені з надлишкового прибутку“, – розповів Бригинець.

Бюджетні статті “витрати на реалізацію заходів щодо підвищення обороноздатності і безпеки держави” передбачені також для Нацгвардії (250 млн грн), для Нацполіції (126 млн грн). Держслужбі спецзв’язку і захисту інформації на підвищення обороноздатності і безпеки держави передбачається виділити 38 млн грн.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Хто слова зодягне у музичні шати

четвер, 28 березень 2024, 23:01

Шукаю композитора. Я, зізнаюся, друзі, не поет, тим паче, не поет-пісняр. Але одного ранку проснувся з віршем у серці. Де й взялося це прекрасне диво — не знаю. Тільки встиг ввімкнути комп’ютер — вилилося хвилюючим текстом на екран. Перечитав, почистив...

"Після "СВО" буде нова війна": Соловйов розповів росіянам про їхні "блискучі" перспективи

четвер, 28 березень 2024, 20:52

Кремлівський пропагандист Володимир Соловйов розмріявся, що країна-терорист Росія зможе перемогти у війні проти України. До того ж, за його словами, це "перспектива" наступних кількох років. У той же час Соловйов закликав росіян готуватися до наступної...