"Водіння напідпитку стане дорожчим, а швидкість руху в населених пунктах - меншою": Нові штрафи від МВС

Окрім цього, заплановано запровадження системи автоматичної фото- та відеофіксації порушень ПДР та внесення змін до правил видачі посвідчення водія.

Фото: car.jacrein-club.ru.Кабмін погодив запропоноване МВС посилення покарання за водіння напідпитку, а також обмеження швидкості у населених пунктах. Про це повідомили у прес-службі Міністерства внутрішніх справ, передають Патріоти України.

"Сьогодні, 10 листопада, на позачерговому засіданні Уряду затвердили ініціативи МВС щодо змін у нормативно-правові акти у сфері безпеки дорожнього руху", - йдеться у повідомленні.

Зазначимо, зокрема, новації стосуватимуться обмеження швидкості руху у населених пунктах, системи штрафів, посилення відповідальності за керування транспортом напідпитку та впровадження відеофіксації порушень ПДР.

Так, МВС хоче обмежити швидкість руху у населених пунктах до 50 км/год, як нині вже запроваджено в Європі і США, а також рекомендовано Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

"Просте порівняння: на швидкості 60 км/год – зупинковий шлях становить 55 метрів, а імовірність летального результату під час зіткнення із пішоходом - 82%. Натомість на швидкості 50 км/год – зупинковий шлях складе 40 метрів, а імовірність летальних наслідків знизиться до 20%", – заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

До того ж у міністерстві запропонували збільшити штрафи:

за перевищення максимально дозволеної швидкості руху на понад 50 км/год – 3400 гривень (зараз 510 гривень);

за залишення місця ДТП – 3400 гривень та передбачити можливість позбавлення прав на строк до шести місяців;

за управління транспортом без права керування – 10 200 гривень, а за повторне – 40 800 гривень;

за управління транспортом особами, позбавленими права керування – 20 400 гривень, а за повторне – 40 800 гривень.

Окрім цього, заплановано запровадження системи автоматичної фото- та відеофіксації порушень ПДР та внесення змін до правил видачі посвідчення водія.

"Термін дії водійського посвідчення, отриманого вперше, становитиме два роки. Наступне, якщо особа не вчинила три або більше адмінправопорушень у сфері безпеки руху, видаватимуться на 30 років", – зазначив очільник МВС.

За словами очільника МВС Арсена Авакова, в Україні склалася катастрофічна ситуація: 2016 року в Україні сталися майже 155 тисяч ДТП, у понад 25 тисяч із них постраждали люди, протягом 2017 року – майже 117 тисяч ДТП, із постраждалими – 19 тисяч.

"Лише за останні два роки у ДТП загинули понад 5,5 тисяч осіб. Травмовано – понад 57 тисяч. Для порівняння – за 2016 рік у зоні АТО загинули 763 військовослужбовців. Нові правила – це не питання обмеження когось у правах і можливостях, а питання нашої безпеки", – додав він.

Також Аваков, посилаючись на статистичні дані, розповів, що від початку року за керування авто напідпитку чи під дією наркотиків були складені 88 тисяч адміністративних протоколів, проте суди розглянули лише половину з них, штрафи накладені на 31 тисячу осіб.

"Загальний розмір штрафів, накладених з початку року за керування транспортними засобами в нетверезому стані, становить 352 мільйони гривень. Проте в державний бюджет стягнуті лише 31 мільйон гривень або 8,7%. Акцентую, що проти цих 8,7% виконаних рішень на іншій чаші терезів 2317 загиблих у ДТП цього року. На жаль, переважна більшість судових рішень залишаються невиконаними", – зауважив міністр.

Наразі, після погодження урядом, пакет документів зі змінами до законодавства буде передано до Верховної Ради.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

З Нетаньяху ізраїльтяни цілком можуть розібратися самі. А суду в Гаазі я порадив би звернути увагу на справжніх воєнних злочинців, - Невзлін

понеділок, 29 квітень 2024, 0:30

"За повідомленнями ЗМІ, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі може вже цього тижня видати ордери на арешт Біньяміна Нетаньяху, міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта й начальника Генштабу Герці Халеві за нібито воєнні злочини в секторі Гази", - пише ізр...

Потрібно оприлюднити списки тих, хто виїхав за кордон і не повернувся без належних підстав, та ввести для них 10-кратний довічний військовий збір, - Юрій Луценко

понеділок, 29 квітень 2024, 0:15

"Про ухилянтів. Сьогодні повернувся від своїх із фронту. Ситуація критична. І не тільки через нестачу зброї. Некомплект у військах - величезна проблема. Тому жодного доброго слова про ухилянтів не можу сказати", - пише політик та громадський діяч Юрій ...