"Заборона бандеризму": Чорновіл передбачає потрійну загрозу від рішення польського Сейму

Чорновіл зауважив, що ухвалення закону про «заборону бандеризму» свідчить лише про те, що у наших західних сусідів розуміння ситуації, сучасності, реальності все гіршає і гіршає.

Фото: prostir.pl.Ухвалення закону про «заборону бандеризму» свідчить лише про те, що у наших західних сусідів розуміння ситуації, сучасності, реальності все гіршає і гіршає. Про це коментуючи ухвалення польським Сеймом відповідного закону заявив у коментарі для ІА ZIK політичний експерт Тарас Чорновіл, передають Патріоти України.

«Ухвалення закону про «заборону бандеризму», свідчить лише про те, що у наших західних сусідів розуміння ситуації, сучасності, реальності все гіршає і гіршає. На превеликий жаль, припущення, що після того, як відбулися зміни в польському уряді покращиться ситуація, що в Польщі перестануть шукати проблеми з своїми сусідами, вдасться розв’язати проблеми з ЄС, це все були лише ілюзії. На жаль, поки що система, яку запроваджує Качинський – шукати ворогів скрізь, створювати їх навколо себе, нарощувати з усіма конфлікти, вона тільки процвітає. Тому, на мій погляд, чогось кращого, чогось мудрішого, якихось кардинальних змін, чекати не слід», – зазначив Чорновіл.

Експерт підкреслив, що в українсько-польських відносинах збережеться «дикий, абсолютно незрозумілий дуалізм», коли Польща і надалі буде абсолютно вірним союзником України у питаннях зовнішньої політики, війні з Росією й підтримки євроінтеграційних процесів, але при цьому буде «копирсатися в минулому».

«Загроза іде у трьох напрямках. Перше – ті заяви, ці закони, спрямовані на те, аби утвердити якісь певні моменти, мовляв ми відстоюємо свою історичну справедливість всередині Польщі. Ці документи спрямовані більш всередину країни, аніж назовні, зокрема України. Але вони завдають шкоди іміджу України, в тому числі і в Європі. Тому на це потрібно реагувати. Але мені здається, що останнім часом ця шкода стає дуже ілюзорною, бо Польща зараз має найгірше за весь період перебування в ЄС реноме. Тому я думаю, що це нам не зашкодить. Але це неприємно», – зазначив політичний аналітик.

На його думку, другий момент загрози полягає у тому, що такі дії польської влади може спровокувати праві структури в Польщі на вчинення актів проти українців чи українських пам’яток в Польщі.

«Така загроза є, вона цілком реалістична. Вона в меншій мірі стосується великих міст, але цілком реальна в дрібніших, депресивних містечках, де була зруйнована свого часу економіка. І тут на такі речі нашому МЗС треба дивитися і реагувати. Швидко і жорстко. При чому і на рівні Брюсселя і на рівні Варшави», – вважає Тарас Чорновіл.

Третій момент загрози у відносинах, це те, що подібні дії також можуть викликати контрдії з боку українських ультраправих структур.

«На мою думку, зараз це малоймовірно, бо у протистоянні з Польщею наразі не проявилася жодна крайня права сила. Національний корпус взагалі має партнерські відносини з нинішнім «Правом і справедливість», їхні представники їздили до Польщі на марш націоналістичних і нацистських сил у Варшаві, їх запрошували на зустрічі організовані польським МЗС. Тому вони точно не будуть виступати проти польської влади, вони воюють проти української влади, навіть вже не проти Росії. «Свобода», теж сказала, що не буде «воювати» з Польщею. Тому я думаю, що це може бути використане, щоб здійснити подібні провокації, які вже були – зруйнування певних польських пам’яток, якісь дії щодо польських диппредставництв тощо», – підсумував він.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...