Засуджена за корупцію чиновниця, займалася запобіганням корупції серед високопосадовців у НАЗК (фото, відео)

Тетяна Шкребко, яка була засуджена за участь у корупційних схемах Януковича, Азарова і Клименка працівниця НАЗК, майже рік перевіряла декларації високопосадовців в НАЗК.

Фото: Україна молода.Засуджена за участь у корупційних схемах Януковича, Азарова і Клименка працівниця НАЗК Тетяна Шкребко майже рік перевіряла декларації високопосадовців в НАЗК, передають Патріоти України з посиланням на 24 Канал.

1 вересня 2016 вироком Печерського суду працівниця НАЗК Тетяна Шкребко отримала 5 років позбавлення волі умовно за тяжкий корупційний злочин у справі про розкрадання 3 мільярдів гривень у податковій часів Януковича. Я нагадаю, що саме в цей день після багатомісячного саботажу відбувся повноцінний запуск системи е-декларування.

Розпочалась перша хвиля декларування, під час якої свої декларації подавало найвище керівництво держави включно з Президентом, Прем’єром, міністром, народними депутатами, суддями.

Саме за їх подальшу перевірку протягом наступних 9 місяців відповідала заступник керівника відповідного Департаменту НАЗК Тетяна Шкребко. Відповідала попри те, що мала бути звільнена з посади одразу після набрання вироком чинності.

Річ у тому, що українське законодавство забороняє засудженим за вчинення умисних злочинів займати державні посади. Згідно із Законом "Про державну службу" службовець має бути звільнений через 3 дні після оголошення щодо нього вироку. Таким чином закон має регулювати чистоту і якість кадрів на державній службі, які повинні відповідати певним вимогам: освіти, віку, належної кваліфікації, відсутності судимостей.

Працівниця НАЗК Тетяна ШкребкоЦе — критерії, які держава виставляє до особи, що хоче працювати на державній службі. Відповідно, якщо вирок, при чому не обов’язково за корупцію, набрав чинності — особа втрачає право на державну службу, бо перестає відповідати визначеним критеріям.

У такому випадку керівництво органу має таку людину звільнити.

При цьому повідомити про вирок керівництву засудженої повинні суд, в якому було ухвалене рішення, в цьому випадку Печерський районний суд Києва, та судова адміністрація.

Окрім того, усі судові рішення відповідно до законодавства мають публікуватись онлайн в Єдиному державному реєстрі судових рішень, а інформація має бути внесена до Державного реєстру корупціонерів. Цікаво, що за законом цей реєстр має вести те саме НАЗК. Однак Агентство так і не запустило повноцінної роботи цього реєстру, який наразі веде Міністерство юстиції.

Звісно, інформації про Шкребко немає ні в Реєстрі судових рішень, ні в Реєстрі корупціонерів.

Питання: чи знало керівництво НАЗК про цей вирок? Чи повідомляла Шкребко про нього керівництву? Чи порушували закон працівники інших органів, які могли не повідомити про вирок керівництво НАЗК?

Чи насправді всі про все знали, а Шкребко була призначена в НАЗК спеціально з метою проконтролювати "правильність" перевірок високопосадовців? Виконати певні завдання в НАЗК в обмін на послаблення покарання за злочин — дуже типова практика правоохоронних органів в бандитській державі.

А для виконання поставлених перед нею завдань у Тетяни Шкребко були всі можливості. У липні 2016 року вона була призначена на посаду заступника керівника керівника Першого відділу (м. Київ та Київська область) Департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя НАЗК.

Перший відділ був відповідальним за всі перевірки декларацій (повні та спеціальні) по місту Києву та Київський області.

Тобто за місцем роботи туди підпадали всі Топ-посадовці – це і Президент, і прем’єр-міністр, міністри, депутати та судді, в тому числі, до нового Верховного суду.

За словами колишнього керівника Департаменту, в якому працювала Шкребко, викривача з НАЗК Ганни Соломатіної, саме Тетяна Шкребко відповідала за те, що в межах перевірок певних декларацій взагалі не робилось запитів. Зокрема, вона називала різні імена, наприклад, Олега Ляшка чи Нестора Шуфрича, але що важливіше — якщо таке відбувалось з цими деклараціями, то значить, могло відбуватись і з деклараціями перших осіб, зокрема, Президента, в якій НАЗК "не помітили" незадекларовану іспанську віллу.

Про те, що судовий вирок і поява Шкребко в НАЗК пов’язані свідчить і текст вироку, якого немає в Реєстрі судових рішень, але який був опублікований в ЗМІ.

Відповідно до цього документу, Шкребко уклала угоду зі слідством, визнавши свою винуватість у службовому підробленні та участі у злочинах, вчинених злочинною організацією екс-президента Віктора Януковича, екс-прем’єра Миколи Азарова, екс-очільника Міндоходів Олександра Клименка, заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем.

Учасники цієї злочинної організації у період з квітня 2012 до вересня 2013 років вкрали в держави 3,16 мільярда гривень через неправомірне бюджетне відшкодування ПДВ. У цей період Шкребко обіймала посаду тимчасово виконуючої обов'язки начальника ДПІ у Шевченківському районі міста Києва ДПС. Це дуже серйозні звинувачення у тяжких злочинах.

У вироку, однак, зазначається, що вона активно сприяла встановленню обставин кримінального провадження, даючи "показання про вчинені нею порушення, а також викривальні показання про осіб, обставини та події, які мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню".

Крім того, у вироку зазначено, що вона добровільно частково відшкодувала державі збитки – 5 тисяч гривень.

Допомогла вкрасти 3 мільярди, а повернула 5 тисяч — рівноцінний обмін, нічого не скажеш.

Однак Печерському районному суду цього було достатньо, щоби засудити Шкребко до 5 років позбавлення волі умовно та без конфіскації майна. Також суд визначив іспитовий строк в один рік, який вже сплив.

Тетяна Шкребко пішла з НАЗК у липні 2017 року (про що свідчать дані з Реєстру декларацій), фактично разом із керівником – членом НАЗК, заступником голови Русланом Радецьким, який, згідно з розподілом обов’язків між членами НАЗК, був відповідальним за напрям перевірки декларацій. Випадковість? Не думаю.

Працівниця НАЗК Тетяна ШкребкоТак на наших з вами очах розкриваються схеми, за якими нинішнє найвище керівництво держави разом із колишнім, злочинним керівництвом від самого початку саботувало роботу НАЗК — найпотужнішого за своїми повноваженнями антикорупційного органу — і системи е-декларування — одного із найпрогресивніших світових інструментів подолання корупції.

Широка коаліція із "БПП", "НФ" та "Опоблоку" працює не тільки в парламенті, але й поза ним.

Метою цієї широкої коаліції із колишніх і нинішніх регіоналів є зберегти корупційну систему, для якої працюючі антикорупційні органи становлять реальну загрозу. І в своєму бажанні захистити себе, вони готові пожертвувати державою. Законодавчо корупція визначена однією із ключових загроз національній безпеці України. І ті, хто саботує подолання корупції — свідомо загрожують її існуванню.

Ліки проти цієї хвороби одні — обрати таких керівників держави, які будуть діяти в інтересах держави і суспільства, а не власних. І для того потрібні не тільки зусилля притомних депутатів, державних службовців, громадських активістів зі зміни правил, за якими обирається український парламент, але й ваш свідомий і осмислений вибір, коли наступного разу ви будете обирати своїх представників у владі.

А всі перевірені НАЗК декларації мають бути перевірені заново — щойно до НАЗК буде обрано нове, незалежне керівництво. Відповідний законопроект в парламенті вже зареєстровано.

Кінець кінцем все буде добре, і якщо зараз не добре — значить, це ще не кінець.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...

Апетити всяких Аль-Каїд та ІДІЛ обмежуються банками, автобусами, церквами та концертними залами. Росія ж знищує цілі міста разом з їхнім населенням, - Невзоров

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:15

"ІДІЛ – винятково мерзенна організація. Але поводиться вона набагато делікатніше і скромніше, ніж росія. Саме РФ зараз претендує на місце примадонни світового тероризму", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передают...