Зімбабвійський сценарій для дідуся Вови: Як будуть "уходити" Путіна - російський журналіст

Путін 17 років старанно зачищав Росію від впливу опозиції та незалежних громадських рухів. Однак чинити злочини на одинці невзмозі. Для цього потрібне оточення, цинічне та дієве - гарнір з дурнів то баласт. Ось у це слабке місце і б'є Захід.

Фото: Цензору.НЕТ."Технічно, звичайно, там один термін за нього відсидів Дмитро Медведєв, але це саме технічно — країною все одно керував Путін. Організатори спробували зробити з висунення барвисте шоу, воно пройшло в два етапи в Нижньому Новгороді", - пише у своєму блозі на "Новое Время" Іван Яковина, передають Патріоти України.

"Спочатку російський каудильйо відвідав якийсь молодіжний захід. Його учасників зігнали туди з єдиною метою: прокричати "так!", коли зал запитають, чи треба Путіну знову йти в президенти. Вони з цим завданням, загалом, впоралися, а він сказав, що "подумає".

Потім він поїхав на завод "ГАЗ". На заводі теж зігнали натовп робітників. Один з них (хоча я не впевнений, що це був робочий), почав благати Путіна піти в президенти. Зал дуже смішно скандував "ГАЗ за вас!". Вийшов якийсь "газоваз". Проте, той погодився. Типу — я не сам влади хочу, а ось люди просять. Шапіто, звичайно, але на багатьох таке діє.

Висунення Путіна в президенти, ясна річ, нікого не здивувало: всі і так були до цього готові і більш-менш знали, що так і буде. З огляду на відсутність в Росії чесних виборів і допуск до кампанії тільки відвертих клоунів, він, зрозуміло, переможе. А якщо навіть станеться неймовірне, і він набере менше голосів, ніж хтось ще, Путіну необхідне число прихильників просто намалюють. Так в Росії завжди роблять. Відповідно, цю країну чекає ще шість років бідності, крові, лайна і безнадійного болота. Якщо, звичайно, не станеться щось подібне до перевороту в Зімбабве. А такий варіант, загалом, цілком можливий.

Невдоволення еліти

У центрі Москви є район між вулицями Остоженка і Пречистенка, який неофіційно називають Золота Миля. Там не знайти квартири дешевше $2-3 млн, а місцеві жителі — це представники правлячої еліти: високопоставлені чиновники, різнокаліберні олігархи, їхні дружини, коханки, діти і так далі. Район цей на всіх останніх виборах дає найвищі в Росії відсотки голосування проти всього, що пов'язано з Путіним — проти нього самого, проти його партії "Єдина Росія", проти путінського мера Москви Собяніна, та проти всього.

Незважаючи на свої можливості і багатства, вони, як правило, ненавидять путінський режим. В принципі, вони раніше його недолюблювали, але терпіли — заради грошей.

Ненависть почалася після Криму і Донбасу. Грошові потоки висохли, багатьох перестали пускати на Захід, їм відмовили бути частиною світової еліти і викинули в загончик для північнокорейських, іранських і венесуельських нуворишів. Їм же хочеться спокійно і без віз їздити по світу, насолоджуючись своїми багатствами, зберігати на Заході гроші, вчити там дітей і лікувати батьків. Їм нафіг не потрібен ні Крим, ні, тим більше, Донбас. Плювати ці люди хотіли на "русский мир", на духовні скрепи, на велич держави, танки, літаки і ядерні ракети. У них зовсім інші пріоритети. І ось зараз вони зрозуміли, що ще як мінімум 6 років будуть викинуті зі світу. Причому ситуація буде ставати лише гірше.

Річ у тім, що Конгрес США готує одну дуже цікаву доповідь — про корупцію в Росії. Очікується, що вона буде готова до весни, а її фігурантами будуть тисячі, якщо не десятки тисяч багатих росіян. За підсумками розслідування, цим людям можуть відмовити у відвідуванні країн Заходу, їх активи заморозять, багатьом буде загрожувати міжнародний розшук і арешт.

Першою такою людиною, мабуть, вже став російський сенатор і мільярдер Сулейман Керімов, якого ніжно взяли за причинне місце французькі правоохоронні органи. Якщо він не поділиться з ними всім, що знає про брудну російську кухню, то його позбавлять і власності, і свободи.

Трястися під вічним страхом санкцій, боятися будь-якої поїздки на Захід і пишатися Кримом — це не те життя, про яке мріяли російські чиновники, депутати та олігархи. Вони на словах, звичайно, нахвалюють Путіна і його мудру, так би мовити, політику, але на ділі скрегочуть зубами від злості і безсилля. Якби у них була можливість обміняти Донбас на спокійне життя, вони б з радістю пішли на це. Але поки Путін при владі, про це доведеться забути.

До речі, всередині Росії їх теж нічого доброго не чекає: активи у них віджимають, а деяких вже і садять. Так, наприклад, на лаві підсудних опинився колишній міністр Олексій Улюкаєв, який перейшов дорогу путінському другу Сєчину. Усередині цієї касти росіян накопичується темна і глуха енергія, яка в будь-який момент може вирватися назовні.

Переворот в Москві?

Народної революції в Росії бути не може: за останні 10 років Путін вбив, посадив і вигнав з країни практично всіх потенційних лідерів протесту. Більше того, населення повністю одурені телевізійною пропагандою, а поліція, ФСБ, Росгвардія — сильні як ніколи.

Тому єдиним життєздатним варіантом в Росії може бути зімбабвійський сценарій. Простіше кажучи, впливові люди з оточення диктатора повинні зловити його, ізолювати і поговорити. Йому потрібно пояснити одну просту річ: або він по-доброму негайно покидає свій пост, або залишає його по-поганому: з судом і в'язницею або навіть з раптовим серцевим нападом. Ну а потім, хтось із змовників стає новим президентом.

Для того щоб такий сценарій спрацював, необхідно виконання кількох умов. По-перше, необхідно сильне невдоволення еліти. Це вже є. Оточення лідера має відчути загрозу своєму статусу і багатствам. Завдяки американцям та їхнім доповідям — є і це.

Друге — у змовників повинні бути ресурси для виконання задуманого. У російської еліти гроші є, зброя теж, але все ж таки цього мало: у Путіна є і армія, і особиста охорона. Але, думаю, це питання теж якось вирішується. І третє — для успіху організаторам перевороту потрібна підтримка столиці і її жителів. Цього в Москві навалом — у Путіна там найнижчий рейтинг у країні.

Звичайно, зараз такий сценарій здається фантастичним. Однак ще рік тому ніхто й подумати не міг, що зімбабвійський президент Роберт Мугабе буде зміщений з поста власними соратниками. Його влада здавалася зовсім непорушною — як гранітна скеля. Крім того, американська доповідь ще не опублікована, і не почала діяти. Швидше за все, її реальні наслідки російська еліта почне відчувати через рік-два, так що час подумати у неї є.

Для легітимації перевороту змовникам потрібно повне схвалення з боку Заходу. Заради цього вони будуть змушені негайно вивести війська як мінімум з Донбасу. З Кримом складніше, але може бути — хто знає? Крім того, вони повинні будуть провести відносно вільні вибори і суди над найбільш одіозними поплічниками Путіна. Після цього і сам переворот, і його учасники, і їхні капітали будуть визнані Заходом. У Зімбабве відбулося саме це.

До речі, США і Європа, думаю, навіть допоможуть, оскільки будуть вкрай зацікавлені в збереженні стабільності в РФ. Річ у тім, що вони зовсім не хочуть отримати замість однієї порівняно осудної ядерної держави десять божевільних. Тут треба підкреслити, що "антипутінський" переворот — це, звичайно, поки чисті фантазії. Я лише вказую на те, що в сучасному шаленому світі такі ситуації трапляються. Страховки від них немає ніякої.

Але Україні, як сусідній країні, бажано знати про те, що відбувається в Росії і бути готовою до того, що там може статися. Просто про всяк випадок".

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сколько нужно ракет ATACMS, чтобы раздолбать российскую ПВО в Крыму - Злий Одесит

середа, 24 квітень 2024, 0:55

В ночь на 17 апреля в районе Джанкоя был нанесен удар по российскому аэродрому, где помимо авиации размещался дивизион ПВО, состоящий из комплексов ЗРС С-400. Результатом удара стало уничтожение четырех пусковых ЗРС С-400; не менее трех РЛС, а именно 9...

Ймовірність і повернення Криму, і кордонів 1991 не нульова, але, як кажуть про деякі ймовірності, близька до нуля, - Ян Валетов

середа, 24 квітень 2024, 0:30

"Позбавлення від будь-яких ілюзій - запорука нормального майбутнього для країни та психічного здоров'я її громадян. Тому стратегія завищених очікувань, як на мене, надзвичайно шкодить суспільству і ще не раз позначиться в майбутньому", - пише українськ...