"Золоті" баклажани і не тільки: Експерти розповіли, що найбільше подорожчало і подешевшало в Україні за минулий рік (інфографіка)

Найшвидшими темпами минулого року в Україні дорожчали продукти харчування, а дешевшали - одяг, взуття, мобільні телефони, виноград, цукор, оселедці та бобові.

Фото: За Збручем.Протягом 2017 року в Україні найшвидшими темпами дорожчали продукти харчування, а дешевшали - одяг, взуття, мобільні телефони, виноград, цукор, оселедці та бобові. Такі дні наводить Національний банк України, повідомляють Патріоти України.

Зокрема, лідер у топ-15 зі зростання вартості виявилися баклажани - плюс 207%. Також суттєво додали в ціні кавуни (плюс 150%) та кабачки (плюс 120%). Найбільше здешевшали часник (мінус 36%), гречані крупи (мінус 29%) та салати (мінус 19%).

"Інфляція за підсумками року відхилилася від цілі головним чином через дію чинників, на які Національний банк не міг вплинути за допомогою інструментів грошово-кредитної політики. Мова йде насамперед про скорочення пропозиції окремих видів товарів через несприятливі погодні умови в першій половині року, нестабільну ситуацію у тваринництві, зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування (зокрема, м’ясо-молочної групи). Також на зростанні цін позначилися збільшення виробничих витрат, зокрема на оплату праці, та швидке відновлення споживчого попиту", - пояснили в НБУ.

Прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки (насамперед молочні та м’ясні продукти) як наслідок подорожчання сировини, а також у відповідь на значні обсяги експорту окремих продуктів харчування (зокрема масла вершкового).

Водночас темпи зростання цін на непродовольчі товари були нижчими, ніж торік (3,3% р/р порівняно з 4,8% р/р). Ці непродовольчі товари (одяг та взуття, побутові прилади тощо) переважно імпортуються, і уповільнення зростання цін на них відбулося завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку протягом більшої частини року та стриманій інфляції в країнах-торговельних партнерах.

Опублікував: Олександр Смаглюк
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як у Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...